Домашна юфка, замесена с прясно мляко и яйце
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша брашно
- 1 яйце
- 2 супени лъжици прясно мляко
- голяма щипка сол
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното върху кухненския плот и направете вдлъбнатина в средата. Разбийте яйцето със солта и млякото, след което старателно налейте сместа в свободното пространство, образувало се в брашното.
Започнете да съединявате сухата съставка с течната смес, замесвайки тесто (то трябва да бъде твърдо). Сложете го в купа и покрийте с кърпа, която сте намокрили с гореща вода (тя не трябва да докосва тестото).
Двадесет минути по-късно го разточете тънко. Тестото ще е омекнало и ще е станало еластично, което означава, че разточването ще бъде лесно. По време на процеса обръщайте листа и го поръсвайте с по малко брашно.
След това е необходимо да изсушите от двете страни кората. За целта я оставете върху суха кърпа за около 30-40 минути (времето зависи от температурата на въздуха), като междувременно обръщате няколко пъти.
Когато тестото изсъхне достатъчно, навийте го на руло и нарежете на ивици, които трябва да се разпръснат върху хартия или тъкан, за да се изсушат напълно, ако юфката ще се съхранява. Може да я сварите и веднага, с прясно мляко и масло се получава много вкусно.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: lovecook.me
Коментари към Домашна юфка, замесена с прясно мляко и яйце