E941 - Азот (Nitrogen)

Характеристика
Азотът представлява инертен двуатомен газ, който няма мирис, цвят и вкус. В течно състояние прилича на вода. Хранителната добавка Е 941 се получава при изпаряване на втечнен въздух. Азотът може да съществува в течна, газообразна и твърда форма (кристални люспи или едри бели кристали). В чист вид не поддържа горенето, не е подходящ за вдишване, но без него животът на Земята и невъзможен (земната атмосфера се състои от 75% от азот). Веществото се съдържа в белтъчините, аминокиселините, нуклеопротеините, нуклеиновите киселини, хлорофила, хемоглобина, в живите клетки. Добавката е малко разтворима във вода.
Употреба
В хранителната индустрия азотът може да се използва като добавка към консервирани сокове. Е 941 намира приложение като защитен газ при опаковането на месо, месни и хлебни изделия, риба, различни мазнини, податливи на окисление продукти. Азотът може да изпълнява ролята на пропелант, в частност при производството на бита сметана в кутии. С помощта на веществото протичат процесите на охлаждане и замразяване на хранителните продукти. То се употребява широко в криотерапията, нефтохимическата промишленост, минното дело, електрониката. Добавката Е 941 участва в синтеза на различни съединения за получаването на амоняк, азотни торове, бои, взривни вещества.
Въздействие върху човешкия организъм
Хранителните продукти, в чието приготвяне участва азот, не представляват заплаха за човешкото здраве. Опасно е вдишването на концентриран газ, което може да доведе до задушаване, загуба на съзнанието, спиране на дишането. Престоят в камера с азот (криотерапия) под лекарско наблюдение има оздравяващ ефект, повишава имунитета. Неконтролираният контакт с течен азот води до измръзвания и неблагоприятни последици за кожата.
Коментари към E941 - Азот (Nitrogen)