E553(b) - Талк (Talc)
Характеристика
Талкът представлява фин бял или зеленикав прах, който няма мирис и вкус, може да бъде и под формата на пластинчати кристали. Специфичното е, че на допир веществото се усеща мазно.
Употреба
В хранително-вкусовата промишленост талкът се използва основно при приготвянето на сладкарски изделия и за гланциране. Хранителната добавка Е 553b придава блясък на карамелените смеси, тя влиза в състава на дражета и карамел. Допуска се употребата й при направата на сирена и сиренови продукти, подправки, сухи млека и сметани, захар, сол и техните заместители. В тези случай добавката предотвратява слепването и образуването на бучки.
Във фармацевтиката на основата на талк се произвежда бебешка пудра, в бита веществото се използва за намаляване на триенето на повърхностите (например, обувки и гумени ръкавици). То не допуска слепване на гумените изделия при продължително съхранение. В качеството си на пълнител намира приложение в козметиката, парфюмерията, в производството на медицински консумативи, също хартия, каучукови изделия, в бояджийството.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 553b е призната за безопасна по целия свят. Въпреки това, многобройни опити и изследвания показват, че при вдишването на талк съществува голям риск от развитие на талкоза (доброкачествено заболяване от групата пневмокониоза). Също така, редовната употреба на веществото в качеството му на интимна пудра при жените, може да бъде причина за развитие на онкологични новообразувания на матката. Според учените, вината за това е на най-малките частици на веществото, проникващи в женския организъм и оставащи в половите органи години наред, предизвиквайки полово възпаление. Това на свой ред създава благоприятна среда за развитие на ендометриален рак.
Коментари към E553(b) - Талк (Talc)