E483 - Стеарилтартарат (Stearyl tartrate)
Характеристика
Стеарилтартарат е стабилизиращо вещество, запазващо вискозитета и подобряващо консистенцията на хранителните продукти. Няма официално разрешение за използване в някои страни, а във Великобритания се употребява само за подобряване на свойствата на брашното, обработено с избелващи агенти на хлорна основа. Е 483 има структура на жълтеникав восък или кремообразна паста.
Добавката се получава чрез естерификация между съответните съставни части. Допустими примеси: естер на винена киселина и естери на мастни алкохоли, например цетилов.
Употреба
Стеарилтартаратът се използва в качеството си на стабилизатор и емулгатор в продукти с високо съдържание на мазнини за качествено образуване и структуриране на мастни кристали. Процесът на естерификация на добавката дава възможност за качествена промяна на областта на топене, намалява устойчивостта на хидролиза, улеснява обработката на суровината. Благодарение на тези си свойства Е 483 значително подобрява разбиването на тесто, сладолед, десерти, маргарини. Намира приложение при производството на сухи сметани за кафе и сосове, в състояние е да удължи активността на клетките на дрождите и да предпази ароматизаторите от промяна на вкуса.
Добавката се използва за емулгиране на веществата и обработка на брашното, за подобряване на качеството му. Е 483 намира приложение и при производството на:
- тестени изделия от маслено тесто;
- сладкарски тестени изделия;
- десерти;
- хляб.
Въздействие върху човека
Въпреки че стабилизаторът E483 не е официално забранен за употреба на територията на страните от Европейския съюз, хранителната добавка е изключена от списъка с разрешени в Русия. Много страни са решили да спрат да използват добавката в производството на храни, поради възможните нежелани странични ефекти от употребата й. Те се дължат преди всичко на химическата структура и свойства на стабилизатора.
Смята се, че биологично активните съединения, които съставляват добавката, както и определят стабилизиращите функции на съединението, могат да причинят непоправима вреда както на детското тяло, така и на здравето на хората, страдащи от затлъстяване, захарен диабет или индивидуална непоносимост към този вид химични вещества.
Отчитайки възможните странични ефекти от употребата на добавката стеарилтартарат, експерти разработиха и определиха в регулаторните актове максимално допустимите граници за съдържанието й в храната.
Хранителният стабилизатор E483 не се препоръчва за използване в роизводствения процес на бебешки, детски и диетични храни. Въпреки това някои производители на храни продължават да използват добавката в производствените си процеси.
findfood.ru
Коментари към E483 - Стеарилтартарат (Stearyl tartrate)