E421 - Манитол (Mannitol)
Характеристика
Манитолът се отнася към групата на стабилизаторите, предназначени за запазване консистенцията и вискозитета на хранителните продукти. С подобно действие се характеризира и пектинът. Добавката е подсладител и се използва като заместител на захарта; в същото време намира приложение като средство за предотвратяване образуването на бучки в млечни продукти и смеси.
Е 421 има структура на прозрачни кристали и се разтваря добре във вода. Характеризира се със сладък вкус и се съдържа в някои растения. В качеството си на набухвател намира приложение срещу слепване на различни смеси.
Употреба
Манитолът се употребява в хранително-вкусовата промишленост в производството на дъвки и в ролята на набухвател. Използва се при направата на бои, лакове и различни смоли и при други повърхностно активни съединения. В някои случаи добавката се използва в парфюмерията, дори и при експлозивни смеси.
Въздействие върху човека
Хранителната добавка Е 421 има дехидратиращи свойства, дължащи се на засилена реабсобрция на вода и увеличено плазмено налягане, което води до отделянето на голямо количество течност.
Добавката е категорично забранена за употреба от хора с бъбречни заболявания и нарушено кръвообращение. Повишеният прием на веществото може да доведе до силно обезводняване на организма. Въпреки това си неблагоприятно въздействие върху човека, Е 421 намира широко приложение във фармакологията.
Употребата на манитол може да предизвика стомашно разтройство. Допустимата дневна доза е максимум 15 грама. Добавката е вредна за зъбния емайл, не е алерген, не дразни кожата, но дразни лигавиците. Веществото е забранено за прибавяне в бебешка и диетична храна.
Коментари към E421 - Манитол (Mannitol)