Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Е-тата в храните Антиоксиданти E353 - Метавинена киселина

E353 - Метавинена киселина (Metatartaric acid)

от 03 дек 2012г., обновено на 11 фев 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
E353 - Метавинена киселина (Metatartaric acid) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Характеристика

Хранителната добавка Е 353  (метавинена киселина или тартарова киселина) е предназначена за използване в ролята си на киселина и киселинен регулатор. Представлява бели хигроскопични, разтворими във вода кристали. Получава се чрез нагряване на естествена винена киселина при температура 180-200°C. Когато сплавта изстине, се начупва. Примеси: олигомери и мономери на винена киселина. Разтворимостта на веществото във вода е добра, в алкохол - средна, а в мазнини не се разтваря.

Метавинената киселина е полидисперсна полимерна смес. Състои се от полимеризирано съединение, образувано при междумолекулна
естерификация между карбоксилната група на една единица L-винена киселина и вторичната алкохолна група на друга молекула L-винена киселина. Основните компоненти на E 353 са динитрат моноестер и диестер, мономер L-винена киселина и полиестерни вериги с различна степен на полимеризация.

Метавинената киселина присъства в захарната тръстика, произвежда се от глюкоза и е вид захарна киселина. Тя се използва като регулатор на киселинността. В плодовете киселината може да бъде свободна или комбинирана с калий, калций или магнезий. Понякога се отлага като кристали във виното.

Винената киселина е изолирана за първи път от калиев тартарат (винен камък, тартар), а през 1769 г. Карл Вилхелм Шеле я изолира по съвременен начин. В частично пречистена форма винената киселина от винен камък (тартар) е била известна още по времето на древните гърци и римляни.

Повечето L-винена киселина се произвежда като страничен продукт на винената индустрия. Утайките и други отпадни продукти от ферментацията се нагряват и неутрализират с калциев хидроксид и след това утаеният калциев тартрат се обработва със сярна киселина за получаване на свободна винена киселина. Може да се извлече и от пулпата на тамаринда.

Употреба

Мета винената киселина се добавя при производството на вино, тя изключва или понижава помътняването му. Тартаратът е една от киселините, които придават в устата тръпчивия вкус при пиене на вино. Другите две са ябълчната и лимонената киселина. E 353 е предназначен за използване като стабилизатор и се използва за предотвратяване на растежа и утаяването на кристали от калиев битартат и калциев тартрат във виното.

Тартаровата киселина е одобрена за използване в червени и бели вина в Европейския съюз, Аржентина, Австралия, Бразилия, Чили, Нова Зеландия, Норвегия, Парагвай, Уругвай, Русия, Южна Африка и Турция.

Метавинената киселина се произвежда чрез загряване на L-винена киселина от естествено срещащи се източници, като грозде, при 150-170°C при атмосферно или понижено налягане за по-малко от един час. Така се получава безцветна течност, която се охлажда, изсушава и смила на почти бял прах. Отклоненията в температурата на производство, налягането и времето позволяват на производителите да контролират степента на естерификация в крайния продукт.

Хидролизата на метавинената киселина до винена киселина в разтвор, като скоростта зависи както от pH, така и от времето.

Метатарната киселина се използва за утаяване на излишния калций при производството на вино. Тази киселина се намира във виното, плодовите сокове и другаде.

Въздействие върху човека

Този тип киселини не се разпадат напълно в организма. Много малко количество се отделя чрез бъбреците, а по-голямата част от киселината остава като неусвоен калциев тартарат в червата. 80% от приетата винена киселина се унищожава от бактериите в червата, като фракцията, която се абсорбира в кръвния поток, се екскретира с урината.

Големи количества метавинена киселина могат да причинят гастроентерит. Не са известни неблагоприятни ефекти в малки количества.
Предимно безопасно е използването й. Не е полезно да се добавя в детските храни, тъй като кърмачетата нямат необходимите ензими за усвояването на метавинената киселина.

 

Източник:

fao.org; wotzinurfood.com

Още по темата:
  • E334 Винена киселина E334 Винена киселина
3.0/5 3 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АБОФАРМА СИЛВЪРТУС ФЛУ саше * 10
25.60лв.

АБОФАРМА СИЛВЪРТУС ФЛУ саше * 10

ЧАМОС МОДЕЛИРАЩА СТЯГАЩА МАСКА ИДЕАЛЕН КОНТУР СРЕЩУ ДВОЙНА БРАДИЧКА И ПУХКАВИ БУЗИ 12 мл
6.80лв.

ЧАМОС МОДЕЛИРАЩА СТЯГАЩА МАСКА ИДЕАЛЕН КОНТУР СРЕЩУ ДВОЙНА БРАДИЧКА И ПУХКАВИ БУЗИ 12 мл

ХАЙТМАН ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ПЕРАЛНИ И СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ ОТ ВАРОВИК 175 г
8.00лв.

ХАЙТМАН ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ПЕРАЛНИ И СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ ОТ ВАРОВИК 175 г

ХЕЛО АЦИД ЗА ДОБРО ХРАНОСМИЛАНЕ таблетки * 90 ROSCH & HANDEL
53.10лв.

ХЕЛО АЦИД ЗА ДОБРО ХРАНОСМИЛАНЕ таблетки * 90 ROSCH & HANDEL

Коментари към E353 - Метавинена киселина (Metatartaric acid)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте E353 - Метавинена киселина (Metatartaric acid)
    www.framar.bg 
    на 07 July 2025 в 00:36
    Коментирайте "E353 - Метавинена киселина (Metatartaric acid)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Антиоксиданти
  • E334 Винена киселина
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Сулфосалицилова киселина чиста 99 % прах - лабораторен реагент.

преди 1016 дни, 11 часа и 52 мин.

Отравяне с Азотна киселина

преди 1487 дни, 10 часа и 45 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 2 дни, 12 часа и 37 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 9 дни, 8 часа и 47 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 11 дни, 1 час и 28 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 23 дни, 8 часа и 20 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФЕНОМЕНЪТ ТЕСЛА - ХАМИШ МАККЕНЗИ - ХЕРМЕС

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival