E334 - Винена киселина (Tartaric acid)
Характеристика
Винената киселина е антиоксидант. Участва в процеса на регулиране на киселинността, отнася се към групата на веществата, поддържащи алкално рН.
На външен вид, винената киселина представлява безцветни кристали със силно изразен кисел и леко стипчив вкус. Е 334 се среща предимно в гроздето и някои други плодове, отнася към естествените съединения, участва в метаболизма на човешкия организъм.
Винената киселина се получава от различни отпадъчни суровини от винопроизводството, рядко от пресни плодове.
Употреба
Добавката Е 334 намира приложение в различни промишлени отрасли:
- В хранително-вкусовата промишленост - за регулиране на киселинността при консервиране, в производството на желета, сладка, бонбони, разхладителни напитки и др. Веществото съхранява цвета на продуктите, предпазва ги от окисление, предотвратява влошаване на вкусовите качества с течение на времето. Киселината се използва и във винопроизводството.
- Във фармацевтиката - често се употребява; с помощта на веществото се получават разтворими и ефервесцентни лекарства, оцветители.
- Химичните лаборатории идентифицират алдехидите и захарите благодарение на винената киселина.
- В козметиката веществото намира приложение при приготвянето на лосиони, кремове, маски за лице и тяло, добавя се в шампоани и балсами за коса и др.
- В текстилната промишленост - използва се за боядисване на тъкани и за фиксиране на цветовете.
Добавката е разрешена във всички страни по света.
Въздействие върху човека
Разумното използване на Е 334 не може да навреди на човешките здраве и живот. До този момент не съществува информация относно неблагоприятно въздействие на винената киселина върху организма на хората. Няма определена максимално допустима дневна доза.
Коментари към E334 - Винена киселина (Tartaric acid)