E302 - Калциев аскорбат (Calcium ascorbate)
Характеристика
Калциевият аскорбат - хранителна добавка Е 302 предпазва хранителните продукти от разваляне, от окисление и от появата на горчив привкус. Антиоксидантите могат да бъдат естествени и синтезирани. На външен вид представлява бял или светложълт кристален прах. Получава се чрез отделянето му от калциев хидроксид или аскорбинова киселина, по-просто казано - Е 302 е съчетание между калций и витамин С. Добавката регулира усвояването на минерални вещества и микроелементи от организма, помага за регенерирането на кожата, на лигавиците на очите и устата.
Употреба
Калциевият аскорбат се използва като силен антиоксидант и стабилизатор на цвета при месни продукти и колбаси, като подобрител при производството на хлебни изделия, в качеството си на източник на витамин С, като антиоксидант при приготвянето на месни и зеленчукови консерви. Разрешен е да се употребява като консервант за направата на готови супи и бульони. Като източник на витамин С намира широко приложение във фармакологията.
Благодарение на свойствата си, калциевият аскорбат се използва по-често в качеството си на биологично активна добавка, отколкото като хранителна.
Тази форма на витамин С е безопасна за човешкото здраве и оказва най-меко действие върху храносмилателните органи.
Въздействие върху човека
Калциевият аскорбат стимулира защитните функции на организма, оптимизира усвояването на желязото, участва в образуването на костната и съединителна тъкани.
Допустимото дневно количество Е 302 е около 60-100 мг, а за пушачи и бременни жени - може да бъде увеличено.
Излишъкът на този аскорбат се освобождава от организма, разпадайки се частично до оксалова киселина. Не е желателно непрекъснато предозиране с продукти от разпадането на калциевия аскорбат, защото оксаловата киселина помага за образуването на камъни в бъбреците.
Веществото не е опасно за човека и не е алерген.
Коментари към E302 - Калциев аскорбат (Calcium ascorbate)