E161(g) - Кантаксантин (Xanthophylls - Canthaxanthin)
Кантаксантин (Е-161g) е хранителен оцветител с естествен произход, има оранжев цвят. За първи път е бил открит в ядливите гъби, среща се и в бактериите, зелените водорасли и ракообразните. Веществото е под формата на кристален прах или кристалчета с виолетов цвят. Когато се разтвори, той придобива оранжев или червен цвят.
Добавката Е-161g се разтваря добре в хлороформ, не се разтваря напълно в растителни масла, а в етилов алкохол и вода не се разтваря изобщо. Веществото не е опасно за човешкото здраве, затова е разрешено за употреба в повечето страни по света.
Кантаксантинът се прилага в хранителната промишленост в продукти като: растителни, животински мазнини, масла; също в производството на сладка, желета, плодови консерви; може да бъде открит в замразени скариди; използва се в маргарини, майонези и сладкарски изделия.
Максималната дневна доза на веществото в храната е 80 мг на 1 кг готов продукт. Изследвания показват различни странични действия на оцветителя върху човешкия организъм: невъзможност за виждане в тъмното, промяна на цвета на кожата; при някои хора се наблюдава поява на уртикария и ретинопатия.
Коментари към E161(g) - Кантаксантин (Xanthophylls - Canthaxanthin)