E1200 - Полидекстроза (Polydextrose)
Полидекстрозата е хранителна добавка, полизахарид, който се състои от глюкозни остатъци. Това вещество спада към добавките, за които не е установена максимално допустима дневна доза. Полидекстрозата е официално призната и се използва като хранително влакно в САЩ, Европейския съюз, Австралия и Нова Зеландия. Европейският номер на хранителната добавка е E 1200.
Полидекстрозата представлява водоразтворими хранителни влакна с нисък гликемичен индекс. Несмилаем въглехидрат, който не може да се усвои лесно в тънките черва и се разгражда от бактериите в дебелото черво, осигурявайки калории. Използва се предимно като нискокалорично вещество за увеличаване обема на храната и подобряване на текстурата. Употребява се за увеличаване съдържанието на фибри в продуктите и като заместител на захарта и мазнините в храните.
Какво представлява и от какво се произвежда полидекстрозата?
Полидекстрозата представлява случайно свързани полимери на глюкозата с някои крайни групи на сорбитол и с остатъци от лимонена киселина или фосфорна киселина, прикрепени към полимерите чрез моно- или диестерни връзки. Получава се чрез топене и кондензация на съставките. Състои се от приблизително 90 части D-глюкоза, 10 части сорбитол и 1 част лимонена киселина и/или 0,1 част фосфорна киселина. 1,6-гликозидната връзка преобладава в полимерите, но има и други връзки.
Произвежда се чрез поликондензация на трите естествени съставки, получени от царевицата: глюкоза, сорбитол и лимонена киселина под вакуум при високи температури. Може да бъде неутрализирана с каквато и да е хранителна основа и/или обезцветена и дейонизирана за по-нататъшно пречистване. Или да бъде частично хидрогенирана с никелов катализатор на Рейни, за да се намали остатъчната глюкоза. Полидекстроза-N е неутрализирана полидекстроза.
Срещани названия на добавката:
- Е-1200;
- Полидекстроза;
- Polydextrose.
Свойства на Е 1200
Представлява бяло до светлокафяво твърдо вещество. Разтваря се във вода, при което се получава бистър, безцветен до сламено оцветен разтвор с нисък вискозитет.
Молекулата на полидекстрозата има силно разчленена структура. Тя е по-малко достъпен субстрат за чревната микрофлора, в сравнение с останалите пребиотични влакна, се изхвърля постепенно и равномерно. Затова поносимостта към веществото е по-висока, отколкото към другите пребиотици. Дори приемът на 50 грама полидекстроза наведнъж от организма не води до нежелани реакции.
Полидекстрозата (водоразтворими хранителни влакна) се добива от естествени продукти, характеризира се с ниско съдържание на калории, мазнини, холестерол, натрий, предпазва от запек, хипертония, диабет, заболявания с повишено ниво на липиди в кръвта, регулира обмяната на липидите в организма, понижава холестерола в кръвта, извежда токсините от тялото и подобрява кожата на лицето.
Гликемичният индекс на добавката E 1200 е около 7, което я прави подходяща за диабетици.
Употреба на полидекстрозата
Като хранителна добавка Е 1200 се употребява широко при производството на продукти с понижено съдържание на захар, защото по технологични характеристики много прилича на захарозата и я замества успешно в много рецепти. Енергийната стойност на полидекстрозата е 1 ккал/гр, тоест 4 пъти по-малко, отколкото в захарта и 9 пъти по-малко, отколкото в мазнините.
Полидекстрозата се използва и за приготвянето на обезмаслени продукти или такива с ниска масленост като органичен симулатор на мазнини.
Поради това, че добавката е нискокалорична, има нисък гликемичен индекс и е източник на диетични фибри, тя се използва в състава на здравословни хранителни продукти. Влага се в храни като печива, млечни продукти, сладкарски изделия, напитки и други. С добавянето й в храните се постига:
- намаляване на захарта или замяната й;
- намаляване на мазнините или замяната им;
- ниска калоричност;
- нисък гликемичен индекс;
- доставяне на хранителни фибри;
- обогатяване с пребиотици;
- постигане на кафява коричка в печива - реакция на Майар (Maillard).
Функциите, които изпълнява хранителната добавка, когато се използва в готвенето:
- увеличава обема на храната, без да повишава значително енергийната й стойност;
- придава на храната блестящ вид и осигурява защитно покритие (действа като остъкляващ агент);
- помага да се предотврати изсъхването на храната (действа като овлажнител);
- поддържа равномерното разпръскване на веществата в храната (действа като стабилизатор).
- свързва водата и предпазва продуктите от замръзване;
- действа като стабилизатор, сгъстител и овлажнител.
Полидекстрозата е одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за използване в следните продукти:
- хлебни изделия и смеси за печене;
- дъвки;
- сладкарски изделия;
- глазури;
- салатни сосове;
- замразени млечни десерти и смеси;
- желатини;
- пудинги;
- пълнежи;
- твърди и меки бонбони;
- филмово покритие върху витамини и минерали (на таблетки);
- подсладители под формата на прах и таблетки;
- нискоенергийни и нискоалкохолни бири.
Тъй като полидекстрозата осигурява кремообразност, гладкост и подобен на мазнини вкус и текстура, заедно с ниско съдържание на захари, може да се използва като заместител на мазнините и захарта в нискомаслени млечни продукти (млечни десерти, кисело мляко, сладоледи и други). E 1200 функционира като овлажнител и свързваща водата добавка за поддържане на добра текстура и вкус на хляб, кифли, мъфини, сладкиши и бисквити. Използва се и като нискокалоричен набухвател в печените изделия. Замества захарта, осигурява кремообразна текстура и обогатено съдържание на фибри в бонбони и шоколад. Може да се използва в различни напитки за подобряване на вкуса и като източник на диетични фибри.
Полидекстрозата се използва в козметиката като пълнител и овлажнител в козметични продукти и такива за лична хигиена.
Какви са ползите за здравето от добавката E 1200?
E 1200 може да има следните ползи за здравето на хората:
- понижава кръвната захар;
- понижава нивата на холестерол;
- понижава кръвното налягане;
- увеличава честотата на изхождане (подобрена слабителност);
- повишава абсорбцията на минерали в чревния тракт;
- намаля енергийния прием (поради фибрите, които насърчават усещането за ситост);
Може да има и пребиотични ползи, както и регулиране на теглото чрез осигуряване на ситост.
Установено е, че консумацията на храни и напитки, съдържащи полидекстроза, индуцира по-ниски гликемични и инсулинови реакции, в сравнение с приемане на храни и напитки, съдържащи захар.
Какви са възможните нежелани реакции?
Полидекстрозата обикновено се счита за безопасна, но някои хора може да са алергични или чувствителни към нея. Чувствителните хора могат да получат слабителен ефект от прекомерната консумация на повече от 15 гр от добавката. Безопасна е приета в малки количества, но може да причини диария приета в големи дози (90 гр на ден). Да не се използва за бебета или кърмачета. Добавката не съдържа глутен и може да се консумира от хора с цьолиакия. Следете етикетите на продуктите, тъй като се добавя в храни, които съдържат глутен. Подходяща е за диабетици.
Коментари към E1200 - Полидекстроза (Polydextrose)