Лечебна диета № 4В - при остри и хронични чревни заболявания
Лечебна диета № 4В се назначава при остри чревни заболявания в период на възстановяване като преход към рационално хранене. Също при хронични чревни заболявания по време на възстановяване сред обостряне на проблема, както и при липса на обостряне, но при наличие на засегнати други храносмилателни органи.
Цел на диетата
Да осигури пълноценно хранене при недостатъчна функция на червата, допринася за възстановяването на последните, както и на други органи от храносмилателната система.
Обща характеристика
Физиологически пълноценна диета с неголямо увеличаване на белтъчините и умерено ограничаване на готварска сол, на механични и химични раздразнители на червата. Изключват се продукти и ястия, които увеличават гнилостните процеси и ферментацията, също такива, които засилват рязко секреторната и двигателна функции, стомашната секреция, на задстомашната жлеза, на жлъчката.
Храната не се мели при поднасянето, приготвя се на пара, сварява се във вода или се изпича. Температурата на ястията е обичайната.
Химичен състав и калоричност:
- въглехидрати - 340-420 грама;
- белтъчини - 100 - 120 грама (60% животински);
- мазнини - 100 грама (15 - 20% растителни);
- калории - 2900 - 3000 ккал;
- натриев хлорид - 10 грама;
- свободна течност - 1,5 литра.
Режим на хранене
Храненето трябва да бъде 5 пъти дневно.
Препоръчвани и забранени храни и напитки
Супи - приготвени от немазни месни и рибени бульони, зеленчукова отвара с кюфтенца, различни зърнено-житни култури (с изключение на просо), фиде, юфка, картофи, ситно нарязани моркови, цветно зеле, тиквички; при поносимост може да се използват бяло зеле, цвекло, зелен грах.
Забранени са силно концентрирани и тлъсти бульони, също млечни, гъбени и бобови супи.
Хляб и тестени изделия - непресен или леко изсушен хляб от висококачествено брашно, закуски от немаслено и бутер теста (да не бъдат топли), пити и баници с месо, ябълки, сладка, извара.
Забранени са ръжен и пресен хляб, изделия от многолисто и маслено теста.
Месо и птици - нетлъсти говеждо, телешко, пилешко, заешко, пуешко. Да се отстраняват сухожилията, мазнините, кожите и фасциите. Месото да се приготвя на парчета или накълцано на ситно, сварено или приготвено на пара. Да се консумира също сварен език.
Да не се приемат колбаси, пушени храни, консерви и тлъсти меса.
Риба - нетлъсти видове, нарязани на парчета или накълцани ситно. Печенето и пърженето се ограничават, не се панира.
Да не се консумират тлъсти видове риба, също осолена, пушена и под формата на консерви.
Млечни продукти - прясно мляко, добавено в основните ястия при поносимост, различни киселомлечни напитки, прясна натурална извара под формата на пюрета, печени или сварени пудинги. Различни видове сметана като добавка към блюдата, неостри сирена.
Изключват се остри и солени сирена, млечни продукти с висока киселинност.
Яйца - 1 - 2 дневно, сварени рохко, като омлети на пара или в ястията.
Пържени и твърдо сварени яйца да не се ядат.
Зърнено-житни храни - различни каши от тях (без просо и ечемик). Приготвят се с вода и 1/3 прясно мляко. Пудинги - печени или на пара, оризови кюфтета на пара, пилаф с плодове, сварено фиде, ситно нарязани макаронени изделия.
Бобовите култури се изключват.
Зеленчуци - картофи, моркови, цветно зеле, тиква, тиквички сварени или на пара, стрити, под формата на пюре или запеканки; при поносимост - бяло зеле, цвекло, зелен грах (всички те да са сварени). Суфле от моркови и цвекло с извара, зелена салата със сметана, узрели домати - сурови и не повече от 100 грама.
Забранени са ряпа, репички, лук, чесън, краставици, киселец, спанак, гъби.
Предястия - салата от сварени зеленчуци със сварени месо или риба, желирана риба, сварен език, неостри сирена, нетлъста шунка.
Забранени са остри и мазни предястия, пушени изделия и консерви.
Плодове, сладки ястия и сладкарски изделия - сладки узрели плодове може да се ядат, но количеството им е ограничено до 100 - 150 грама; при поносимост се позволяват ябълки и круши, портокали, мандарини, диня, ягоди, малини, грозде без ципата. Също печени и сурови настъргани ябълки. Кисели, мусове, желета, компоти, ошав, сладка, конфитюри, целувки, а при поносимост и мед вместо захар.
Да не се приемат кайсии, сливи, смокини, ягодоплодни с груба обвивка, шоколад, сладолед, торти.
Сосове и подправки - сосове на основата на месни бульони и зеленчукови отвари, бешамел, плодови сосове и рядко сметанови. От подправките може да се използват ванилия, канела, дафинов лист, копър, магданоз.
Забранени са остри и мазни сосове, горчица, хрян и черен пипер.
Напитки - чай, кафе, какао с и без мляко, шипкова отвара и пшенични трици, разредени с вода плодови и доматен сокове.
Да не се пият гроздов, сливов и кайсиев сокове.
Мазнини - краве масло до 10 - 15 грама за един прием върху филия хляб или като добавка към ястията, при поносимост към рафинирани растителни мазнини, такива се разрешават до 5 милилитра в блюдата.
Всички други мазнини са забранени.
Примерно меню
- Първа закуска: рохко сварени яйца, овесена каша, приготвена с мляко, чай.
- Втора закуска: пресни ябълки.
- Обяд: супа от месен бульон, пилаф със сварено месо, кисел.
- Следобедна закуска: шипкова отвара.
- Вечеря: сварена риба, картофено пюре, печен пудинг от извара, чай.
- Преди сън: млечна напитка.
Продукти свързани с ДИЕТАТА
АКБАР ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЖАСМИН * 25
СТЕВИЯ СУИТЛИ табл. * 500 с дозатор
ДАЙДЖЕСТ таблетки за храносмилане * 90 TIENS
ИНТЕСТА капсули * 60
СТЕВИЯ СУИТЛИ табл. * 500
ХЕПАСЕЙВ капсули * 60 ЕКОФАРМ
ДИЕТАТА е свързана към
- Лечебни диети
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Домашни средства срещу глисти
- Натурални средства в борбата със синдром на раздразненото черво
- Натурални средства срещу нервен стомах
- Диета №4 - при хронични чревни заболявания
- Трънка
- Чия, чиа
- КП № 265 ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ БОЛЕСТИ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЕН АПАРАТ
- Акупресура при синдром на раздразненото черво
- Ароматна кализия
Коментари към Лечебна диета № 4В - при остри и хронични чревни заболявания