Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Ямс

Ямс

Ямс - изображение

Ямсът е клубеноплодно растение, което наподобява картоф. Вирее в субтропичен и тропичен климати, затова се среща предимно в Латинска Америка, Африка, Азия и Океания, където е една от най-важните селскостопански култури.

Хранителната стойност на ямса е висока, в него има много нишесте и белтък. Количеството на мазнините не е голямо, затова може спокойно да се консумира без притеснения за фигурата (в разумни количества, разбира се).

ямс
Полезни свойства

Ямсът е богат на целулоза, витамин С и витамини от група В. Минералите са представени от фосфор (55 мг), магнезий (21 мг), калий (816 мг), калций (17 мг), и натрий (9 мг), от микроелементите: цинк и мед, желязо, селен, манган.

Клубените съдържат фитоесторгени, които нормализират хормоналния баланс в женския организъм, облекчават менструалните болки, допринасят за редовен менструален цикъл, помагат в период на менопауза, забавят настъпването на климактериума, респективно удължават младостта.

В недалечното минало това е бил единственият източник на диосгенин, използван за създаването на противозачатъчни таблетки.

ямс

В съвременната медицина корените на растението намират приложение при производството на биологично активни добавки, помагащи при стомашни колики, подагра и ревматоиден артрит. Такива продукти дават добри резултати при прилагане след изкарани инсулт и инфаркти, като профилактично средство срещу различни заболявания на сърдечно-съдовата система и за укрепване на имунитета.

От клубените в домашни условия се приготвя настойка, която премахва главоболието и световъртежа, помага при тахиаритмия и стенокардия, приема се и при катаракта.

ямс


Вреда и противопоказания

Ямсът не трябва да се консумира в сурово състояние, тъй като веществата, влизащи в състава му, може да предизвикат заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

Страничните ефекти на медикаментите и добавките, включващи продукта, са минимални. При превишаване на препоръчителната доза от тях е възможна поява на гадене, повръщане и диария.

ямс

Спиртна настойка от растението се приема само по лекарско предписание, защото активните съставки в корена може да раздразнят стомашно-чревния тракт. Да се ограничи употребата на течността при наличие на стомашни и чревни язви, при камъни в жлъчката, остър панкреатит, холецистит и хепатит.

 


По статията работи: Радостина Райчева
Източници: edaplus.info; neboleem.net
Снимки: exfru.ru; edaplus.info; vkusnoblog.net;neboleem.net; foodandhealth.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък1,53 гр.
Въглехидрати27,88 гр.
Калории118 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория