Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – здравни ползи и кулинарна употреба

Чуфата е многогодишно растение с лечебни свойства, което вирее на места с умерен и субтропичен климат. Познато е още като земен бадем и тигрова ядка. То има добре развита коренова система с множество тънки издънки, върху които се образуват ядливи клубени/грудки с жълтеникав, розовеещ или тъмнокафяв цвят (в зависимост от сорта на растението). Месестата част на чуфата е бяла и хрупкава, консистенцията й е твърда, вкусът сладникав и наподобяващ този на бадем, а ароматът – ядков.
Защо са полезни тигровите ядки – състав и хранителна стойност
Чуфата е ценен хранителен продукт, защото има богат витаминно-минерален състав. В клубените на растението се съдържат липиди, олеинова киселина, витамини А, В и С, желязо, фосфор, калций, магнезий, цинк, мед, селен, йод и натрий.
Енергийното съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати е 12%:79%:9%. Съдържанието на захари е до 30%, на мазнини – до 35%, а на нишесте – до 20%.
Интересно е, че по хранителната стойност чуфата превъзхожда фъстъците три пъти.
Какви са здравните ползи от консумацията на земен бадем
Чуфата е източник на естествени белтъчини, минерали и витамини. Растението не съдържа глутен, което го прави подходящо за употреба от хора с непоносимост към този белтък. То има лечебни свойства, които подпомагат:
- подобряването на умствените способности;
- увеличаването на работоспособността;
- забавянето на процесите на стареене на тъканите;
- укрепването на костната тъкан;
- повишаването на имунитета;
- понижаването нивата на кръвната захар, на холестерола, на триглицеридите в кръвта;
- предотвратяването на атеросклероза;
- разширяването на кръвоносните съдове;
- извеждането на токсините от организма;
- нормализирането на храносмилателните органи и подобряването на обмяната на веществата;
- възстановяването на нервната система;
- мускулната активност.
Чай от листата на растението помага за пречистването на тялото от радионуклидите.
Настойката, приготвена от листата на земния бадем, действа общоукрепващо, антибактериално и успокояващо върху организма.
Как може да консумираме тигровите ядки
В кулинарията се използват грудките на земния орех. Те може да се консумират в суров вид, сушени, задушени, пържени или под формата на масло, което по качество и хранителна стойност по никакъв начин не отстъпва на зехтина. Ароматът на растителната мазнина наподобява този на бадемовото олио. Маслото от земен бадем се използва за овкусяване на салати, за пържене, при консервиране на продукти, добавя се в сладкарски изделия.
Най-ценна за организма е прясната чуфа, в която се запазват всички хранителни вещества, дадени й от природата.
От печени смлени плодове се получава брашно, което се използва за приготвянето на кексове, торти, бисквити и халва.
Чуфата се съчетава прекрасно с ванилия, кардамон, канела и цитрусови кори. Растението се добавя в супи, извара, салати, каши и задушени зеленчуци, за да обогати вкусовите характеристики на ястието и да го насити с витамини.
От тигровите ядки се приготвя напитка с лечебен и терапевтичен ефекти, позната като мляко от чуфа. То се получава, като една част нарязани или смлени пресни клубени се залеят с четири части топла преварена вода. Двете съставки се разбъркват и се оставят в хладилник за един ден. След това се блендират и сместа се прецежда през ситна цедка. Може да се подслади с мед или захар, както и да се подправи с канела или ванилия на вкус.
foodandhealth.ru
Снимки: freepik.com
Често задавани въпроси
Колко калории има в тигровите ядки?
Калориите в тигровите ядки може да варират, в зависимост от това дали продуктът е пресен, или в изсушен вид:
- Ако ядките са пресни, те имат много по-ниска калорийност (~130–150 kcal), защото около 40% от съдържанието им е вода.
- Ако са изсушени – около 450–500 kcal за 100 g.
Как се яде тигровата ядка?
Тигровите ядки може да се консумират в сурово състояние, като е добре предварително да се накиснат във вода за около 12-24 часа, за да омекнат. От печената чуфа се приготвя брашно, което се използва за приготвянето на различни печива, като кексове, торти, бисквити, може да се направи и халва.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 30 мл. |
Белтък | 5 гр. |
Мазнини | 20 гр. |
Въглехидрати | 50 гр. |
Калории | 500 кал. |
Витамини и минерали
Витамин C, Витамин А |
Други
Други полезни | фосфор, калций, магнезий, желязо |
Коментари към Чуфа (земен бадем, тигрови ядки) – здравни ползи и кулинарна употреба
Дарина Кунева
Една малка поправка-в 100 гр тигрова ядка се съдържат 240 калории(а не 609).Иначе,благодаря за полезната информация!
Здравейте! Благодарим Ви за коментара! Нашите източници, както и справките, които направихме след Вашата корекция, показват, че калориите в 100 грама продукт варират между 450 и 600. Бихте ли ни посочили достоверен източник, според който калориите са 240, както твърдите? Ако можем да се позовем на такъв, веднага ще направим необходимата поправка. Хубав ден!
Една малка поправка-в 100 гр тигрова ядка се съдържат 240 калории(а не 609).Иначе,благодаря за полезната информация!