Черен корен - полезни свойства и вреда
Черният корен е растение, образуващо дълъг корен в почвата и принадлежи към семейството на пащърнака и морковите. Характеризира се с мек вкус, ядков аромат и е богато на витамини и минерали.
Хранителен състав на черния корен
Черният корен е богат на желязо и мед, основни елементи, изграждащи червените кръвни клетки. Те са жизненоважни и освен това се свързват с повишаване здравината на косата и намаляване на риска от преждевременно състаряване. Благодарение на корена, имунната система също е защитена.
Комбинацията от витамин C и други нутриенти подобрява цялостната функционалност, стимулира белите кръвни клетки, регулира хормоналното съотношение и се характеризира с антиоксидантни свойства. Наличието на магнезий, фосфор, калций, мед, желязо и манган благоприятства образуването на силна минерална основа, важна за развитието на костната тъкан.
Полезни свойства на черния корен
Използва се в медицината, фармацевтиката и кулинарията. Някои от ползите на корена за здравето включват способността да:
- стимулира имунната система;
- понижава кръвното налягане;
- стимулира растежа на косата;
- подпомага правилното оросяване;
- подобрява храносмилането и обмяната на веществата;
- благоприятства минералната плътност на костите.
Консумацията на черен корен значително подобрява проблемите с високото кръвно налягане, а това се дължи на ниското ниво натрий и съдържанието на 15% от препоръчителната дневна доза калий. Освен това предотвратява опасността от инфаркти и инсулти.
Растението благоприятства функциите на храносмилателната система, осигурявайки й 20% от препоръчителното дневно количество фибри. То е от съществено значение за правилното храносмилане, което от своя страна намалява стомашния дискомфорт и защитава от по-сериозни заболявания като язви и гастрит.
Консумацията на черен корен предотвратява появата на заболявания като остеопороза, артрит и други. Растението подпомага растежа на бифидо бактериите, то е отличен източник на диетични фибри и инулин, важен естествен пробиотик. Подобно на други здравословни зеленчуци, за корена е известно, че забавя признаците на стареене, стимулирайки производството на колаген.
Според изследване растението е богато на много антиоксиданти, някои от които са: фалкаринол, полиацетилен и панаксидиол. От своя страна те изпълняват противоракови, противогъбични и противовъзпалителни функции. Затова е добре зеленчукът да присъства в менюто ни. Той намира приложение в кулинарията, въпреки че е трудоемък за обработка.
От него се приготвят супи, салати и основни ястия. Освен в тази област се употребява и в медицината, във фармацевтиката и влиза в състава на комплексни витамини, хранителни добавки, козметика за тяло, лице или ръце. Зеленчукът може да откриете в био магазините в натурална и дехидратирана форма - като нутриент.
Вреда и противопоказания от консумацията на черен корен
Консумацията на черен корен може да причини следните странични ефекти:
- коремна болка или спазми;
- главоболие;
- промени в цвета на изпражненията;
- гадене;
- сънливост;
- повръщане.
Поглъщането на големи количества изсушени листа от черен корен на чай (250 милилитра чай на всеки 3-4 дни) може да увреди черния дроб.
Комбинирането на черния корен с някои лекарства може да промени тяхното действие или да доведе до нежелани странични ефекти. Не се препоръчва комбинирането на лекарства, съдържащи желязо с консумация на черен корен.
Бременните и кърмещи жени трябва да изключат този продукт от менюто си. Хора с чернодробни заболявания да избягват консумацията на черен корен особено в големи количества.
plantasyremedios.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 3,3 гр. |
Мазнини | 0,2 гр. |
Въглехидрати | 19 гр. |
Калории | 82 кал. |
Витамини и минерали
Витамин A, витамин C, витамин B |
Други
Други полезни | желязо, калий, калций, магнезий |
Коментари към Черен корен - полезни свойства и вреда