Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Черен корен

Черен корен

Черен корен - изображение

Черният корен е растение, образуващо дълъг корен в почвата и принадлежи към семейството на пащърнака и морковите. Характеризира се с мек вкус, ядков аромат и е богато на витамини и минерали.

черен корен

Използва се в медицината, фармацевтиката и кулинарията. Някои от ползите на корена за здравето включват способността да:

 

  • стимулира имунната система
  • понижава кръвното налягане
  • стимулира растежа на косата
  • подпомага правилното оросяване
  • подобрява храносмилането и обмяната на веществата
  • благоприятства минералната плътност на костите

 

Консумацията на черен корен значително подобрява проблемите с високото кръвно налягане, а това се дължи на ниското ниво натрий и съдържанието на 15% от препоръчителната дневна доза калий. Освен това предотвратява опасността от инфаркти и инсулти.

Растението благоприятства функциите на храносмилателната система, осигурявайки й 20% от препоръчителното дневно количество фибри. То е от съществено значение за правилното храносмилане, което от своя страна намалява стомашния дискомфорт и защитава от по-сериозни заболявания като язви и гастрит.

Черният корен е богат на желязо и мед, основни елементи, изграждащи червените кръвни клетки. Те са жизненоважни и освен това се свързват с повишаване здравината на косата и намаляване на риска от преждевременно състаряване. Благодарение на корена, имунната система също е защитена.

Комбинацията от витамин C и други нутриенти подобрява цялостната функционалност, стимулира белите кръвни клетки, регулира хормоналното съотношение и се характеризира с антиоксидантни свойства. Наличието на магнезий, фосфор, калций, мед, желязо и манган благоприятства образуването на силна минерална основа, важна за развитието на костната тъкан.

Консумацията на черен корен стимулира нейното производство и предотвратява появата на заболявания като остеопороза, артрит и други. Растението подпомага растежа на бифидо бактериите, то е отличен източник на диетични фибри и инулин, важен естествен пробиотик. Подобно на други здравословни зеленчуци, за корена е известно, че забавя признаците на стареене, стимулирайки производството на колаген.

Според изследване, растението е богато на много антиоксиданти, някои, от които са: фалкаринол, полиацетилен и панаксидиол. От своя страна те изпълняват противоракови, противогъбични и противовъзпалителни функции. Затова е добре зеленчукът да присъства в менюто ни. Той намира приложение в кулинарията, въпреки че е трудоемък е за обработка.

черен корен

От него се приготвят супи, салати и основни ястия. Освен в тази област, намира употреба и в медицината, във фармацевтиката и влиза в състава на комплексни витамини, хранителни добавки, козметика за тяло, лице или ръце. Зеленчукът може да откриете в био магазините в натурална и дехидратирана форма - като нутриент.

 

По статията работи: Русиана Михайлова

Източник: www.plantasyremedios.com

Снимки: www.brownenvelopeseeds.com, www.donnamoderna.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък3,3 гр.
Мазнини0,2 гр.
Въглехидрати19 гр.
Калории82 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамин A, витамин C, витамин B

ДРУГИ

Други полезнижелязо, калий, калций, магнезий

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноСнимкиЕ-тата в хранитеЗдравни съветиИсторияБотаника