Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Трюфел

Трюфел

Трюфел - изображение

Трюфелите са вид гъби, растящи под земята в корените на микоризирани дървета, и са над 30 вида. Формата им е неправилна и с грапава повърхност. Гъбите се отглеждат предимно в Азия, Европа и Африка. От там идва най-големият добив годишно - около 150 тона.

Изследвания показват, че продукцията е била доста по-голяма в по-ранни години и постепенно намалява, което става причина цената им да се покачва. Затова трюфелът е една от най-скъпите храни в света. Добива се трудно, благодарение на специално обучени прасета или кучета, които долавят аромата на подземните гъби.

на лов за трюфели

Най-разпространените видове са бели, черни, черни летни, черни зимни, черни бъбрековидни, черни гладки и сиво-бели трюфели.

видове

Различават се по цвят, форма, аромат, размери, както и по местата и растенията, под които виреят. Гъбите са изключително ценни, затова намират приложение в медицината, фармацевтиката, козметиката, кулинарията.

Те са богати на витамини като B12, B6 и B2, както и на протеини, сяра, фосфор, целулоза и други важни елементи. Затова, макар и скъпи, трюфелите се използват с лечебни цели, тъй като консумацията им:

 

  •  понижава холестерола
  •  подобрява функцията на нервната и мускулната тъкан
  •  насърчава кръвообращението
  •  подобрява зрението
  •  регенерира кожата, ноктите, растежа на косата
  •  насърчава сърдечната дейност и транспортира кислород към белите дробове и мозъка
  •  пречиства организма от токсини
  •  е подходяща за диабетици
  •  осигурява аминокиселини
  •  спомага в борбата с желязо дефицитна анемия

 

Всички тези ползи от растението го правят по-ценно и от златото. Трюфелите се използват в кулинарията, а тяхната консумация се счита за символ на лукс и изобилие. Още през древността, гъбата била позната и използвана като афродизиак и основна храна.

Днес от нея се приготвят различни гурме ястия, паста и ароматни пастети, майонеза и олио, които са изключително богати на витамини и минерали.

трюфел-масло

Вкусът и ароматът на трюфелите са страхотни, затова в италианската кухня се предлагат сурови, като гарнитура или настъргани върху ризото, пици и салати.

паста с трюфел

Съхраняват се свежи, като се поставят в херметически буркани, в хладно и тъмно помещение.
Важно е да знаем, че не бива да прекаляваме с консумацията на трюфели, тъй като в големи количества предизвикат храносмилателни проблеми и стомашен дискомфорт. 

Ако ви се отдаде възможност да дегустирате трюфел, то непременно опитайте!

 

По статията работи: Русиана Михайлова


Източник: comobajardepesoymas.com

Снимки: www.premium-truffles.com; aleksandartartufi.com

moderndogmagazine.com;

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода69 мл.
Белтък9 гр.
Мазнини0.7 гр.
Въглехидрати73 гр.
Калории284 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

фосфор, калций, протеини, желязо, фибри

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети