Трюфел
Трюфелите са вид гъби, растящи под земята в корените на микоризирани дървета, и са над 30 вида. Формата им е неправилна и с грапава повърхност. Гъбите се отглеждат предимно в Азия, Европа и Африка. От там идва най-големият добив годишно - около 150 тона.
Изследвания показват, че продукцията е била доста по-голяма в по-ранни години и постепенно намалява, което става причина цената им да се покачва. Затова трюфелът е една от най-скъпите храни в света. Добива се трудно, благодарение на специално обучени прасета или кучета, които долавят аромата на подземните гъби.
Най-разпространените видове са бели, черни, черни летни, черни зимни, черни бъбрековидни, черни гладки и сиво-бели трюфели.
Различават се по цвят, форма, аромат, размери, както и по местата и растенията, под които виреят. Гъбите са изключително ценни, затова намират приложение в медицината, фармацевтиката, козметиката, кулинарията.
Те са богати на витамини като B12, B6 и B2, както и на протеини, сяра, фосфор, целулоза и други важни елементи. Затова, макар и скъпи, трюфелите се използват с лечебни цели, тъй като консумацията им:
- понижава холестерола
- подобрява функцията на нервната и мускулната тъкан
- насърчава кръвообращението
- подобрява зрението
- регенерира кожата, ноктите, растежа на косата
- насърчава сърдечната дейност и транспортира кислород към белите дробове и мозъка
- пречиства организма от токсини
- е подходяща за диабетици
- осигурява аминокиселини
- спомага в борбата с желязо дефицитна анемия
Всички тези ползи от растението го правят по-ценно и от златото. Трюфелите се използват в кулинарията, а тяхната консумация се счита за символ на лукс и изобилие. Още през древността, гъбата била позната и използвана като афродизиак и основна храна.
Днес от нея се приготвят различни гурме ястия, паста и ароматни пастети, майонеза и олио, които са изключително богати на витамини и минерали.
Вкусът и ароматът на трюфелите са страхотни, затова в италианската кухня се предлагат сурови, като гарнитура или настъргани върху ризото, пици и салати.
Съхраняват се свежи, като се поставят в херметически буркани, в хладно и тъмно помещение.
Важно е да знаем, че не бива да прекаляваме с консумацията на трюфели, тъй като в големи количества предизвикат храносмилателни проблеми и стомашен дискомфорт.
Ако ви се отдаде възможност да дегустирате трюфел, то непременно опитайте!
По статията работи: Русиана Михайлова
Източник: comobajardepesoymas.com
Снимки: www.premium-truffles.com; aleksandartartufi.com
moderndogmagazine.com;
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 69 мл. |
Белтък | 9 гр. |
Мазнини | 0.7 гр. |
Въглехидрати | 73 гр. |
Калории | 284 кал. |
Витамини и минерали
фосфор, калций, протеини, желязо, фибри |
Коментари към Трюфел