Тамаринд
Тамариндът е растение, принадлежащо към семейство Бобови. Плодовете му представляват множество кафяви семена, обвити в меки шушулки. Може да се консумират сурови, използват се широко в латиноамериканската и азиатска кухни в качеството си на подправка. Месестата част е задължителна съставка за приготвянето на небезизвестния сос Уорчестър.
Вътрешната част на зелените плодове е с много кисел сос, затова намира приложение при направата на остри ястия.
Узрелите плодове са сладки и с тях обикновено се правят напитки, десерти и предястия.
Полезни свойства на тамаринда
Плодът е много хранителен, неговата калоричност е съпоставима с тази на тлъстото месо. Количеството захари е изключително високо (повече от половината съдържание). Въпреки това, тамариндът е подходящ за отслабване, защото:
- в състава му влиза хидроксилимонена киселина, която блокира действието на ензимите, отговорни за образуването на мазнини;
- съдържа серотонин - хормон, понижаващ тревожността, съответно и необходимостта от прием на храна под действието на стреса.
Тамариндът не е противопоказен при диабет (което също е впечатляващо), тъй като съдържа вещества, допринасящи за усвояването на захарта без инсулин.
Плодът е изключително богат на целулоза и други вещества, които помагат за понижаването на "вредния" холестерол. Според учени, количеството им се увеличава след кулинарна обработка на плода (достатъчно е той да бъде нагрят до 100 градуса).
Намаляването на нивата на холестерола са гаранция за профилактика и лечение на атеросклероза, която от своя страна е предпоставка за развитието на инфаркти и инсулти.
Тамариндът е полезен и при запек, и при диария (съответно, в първия случай действа като слабително, а във втория - оказва стягащ ефект). Освен това, плодът нормализира апетита, премахва подуването на стомаха и чревните колики, тъй като оказва спазмолитично действие.
И още:
- нормализира хормоналния фон при жените, което е залог за тяхното репродуктивно здраве (в страните, които вирее, се смята за най-силния афродизиак);
- отличен източник на калий, който регулира водно-електролитния баланс в човешкия организъм, като по този начин допринася за извеждането на излишните течности от тялото (подходящ за консумация продукт при отоци, хипертония, стенокардия и тахикардия).
Листата и кората на растението също се използват с медицински цели. Чай от листата се бори прекрасно с пристъпите на треска при малария. Чай и настой от кората се препоръчват за предотвратяване на пристъпите на бронхиална астма, за подобряване на апетита, при диария. Отвара от цветовете допринася за намаляване на артериалното налягане при хипертония. Печените семена се използват при дизентерия, при зарази с нематоди и тении.
Отвара от листата се употребява за промиване на очите при различни инфекции, преди всичко при конюнктивит. С нея може да прави също гаргара на гърлото при остри респираторни вирусни инфекции и грип, тъй като тамариндът се характеризира със силни антисептични свойства.
Медицински изследвания потвърждават, че в плода има вещества, които подпомагат укрепването на имунитета.
Хранителна стойност на 100 грама тамаринд
Калоричност, ккал |
239 |
Белтъчини, г |
2,8 |
Мазнини, г |
0,6 |
Въглехидрати, г, в т.ч.захари |
57,4 |
Хранителни влакна, г |
5,1 |
Органични киселини, г |
1,0 |
Вода, г |
31,4 |
Макроелементи |
|
Калий, мг |
628 |
Калций, мг |
74 |
Магнезий, мг |
92 |
Натрий, мг |
28 |
Фосфор, мг |
113 |
Микроелементи |
|
Желязо, мкг |
2800 |
Цинк, мкг |
100 |
Мед, мкг |
86 |
Селен, мкг |
1,3 |
Витамини |
|
Провитамин А (?-каротин), мкг |
18 |
Витамин А (РЕ), мкг |
2 |
Витамин В1 (тиамин), мкг |
428 |
Витамин В2 (рибофлавин), мкг |
152 |
Витамин В5 (пантотенова киселина), мкг |
143 |
Витамин В6 (пиридоксин), мкг |
66 |
Витамин В9 (фолиева киселина), мкг |
14 |
Витамин С (аскорбинова киселина), мг |
3,5 |
Витамин Е (токоферол), мкг |
0,1 |
Витамин К (филохинон), мкг |
2,8 |
Витамин РР (никотинова киселина), мг |
1,938 |
Холин, мг |
8,6 |
Противопоказания
Плодовете не са подходящи за консумация от хора с язви на стомаха и червата, хиперациден гастрит, заболявания на храносмилателните жлези и по-специално задстомашната.
Прекалената употреба на продукта може да доведе до диария.
zdips.ru; снимка: xcook.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 31,4 мл. |
Белтък | 2,8 гр. |
Мазнини | 0,6 гр. |
Въглехидрати | 57,4 гр. |
Калории | 239 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В, С, Е, К, РР; минерали: желязо, селен, фосфор, магнезий |
Коментари към Тамаринд