Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Сок от репей

Сок от репей

Сок от репей - изображение

Репеят е растение, на което се гледа като на плевел, но всъщност то е истинско находище на полезни вещества, действащи чудотворно върху човешкото здраве. Сокът от него е удивително средство за борба с множество заболявания. В състава на растението влизат огромни количества полезни елементи: протеини, инулин, минерални соли, дъбилни вещества, етерични масла, също аскорбинова, ябълчена, лимонена, стеаринова и кафеена киселини.

Всяка част от репея се характеризира с различно съдържание. Почти половината (45%) от корена е инулин, също дъбилни вещества и мастноподобни компоненти, минерални соли. В листата преобладават витамин С, каротин, етерични масла. Ползата от употребата на репея, особено на сок от него, е толкова голяма, че го сравняват с женшен. Затова ще обърнем повече внимание на полезните и характеристики на течността от растението, на противопоказанията за употреба, ще разгледаме използването на растението и в козметиката.


Лечебни свойства на сока от репей

 • Сокът от растението, заедно с отварите и настойките от него, може да се нареди до лекарствата, защото те са способни да облекчат състоянието на пациента, страдащ от множество сериозни заболявания.
 • Ефективно жлъчегонно средство е.
 • Помага в лечението на пикочно-половата система, благодарение на диуретичните, противомикробни и противовъзпалителни свойства.
 • При варикоза се използва отвара от листата, която стимулира венозния ток.
 • Коренът на растението се прилага като натурален антисептик, способен е да повиши имунитета, ефективно средство е за профилактика на заболявания на дихателната система.
 • Използваните в лечението на онкологични заболявания лекарства от репей, са способни да регенерират разрушената структура на тъканта, да освободят организма от токсини и шлаки. Сок от корена на растението действа благоприятно върху съпротивителните сили на тялото, а антитуморната активност се повишава благодарение на наличието на агликон.
 • От корените се изготвя ефективно средство при запек (благодарение на слабителния ефект).
 • Лекарствата, направени от частите на растението, допринасят за активизиране на обменните процеси.
 • Масло, настойки и сок от репей се прилагат при ухапвания от насекоми и змии, при кожни увреждания (екземи, дерматит, фурункулоза, младежко акне, кръвоизливи). Тези течности помагат за зарастването на раните и за пречистването на кръвта, имат свойството да възстановяват структурата на кожата, активизират кръвообращението.
 • Сокът от репей, пресните листа и каша от съцветията се използват при изгаряния. Противовъзпалителното действие помага при сърбеж.
 • Корените на растението на натурален антисептик, притежават способността да повишават имунитета.
 • Маслото от репей помага при себорея, действа благоприятно върху растежа на косата, бори се с пърхота и сухотата на кожата на главата и всичко това заради минералните соли и витамини, влизащи в състава на продукта.
 • Сокът от корените възстановява нормалната дейност на храносмилателните органи, помага при интоксикация с тежки метали и дори отровни вещества. Също така е незаменим при лечението на язви и различни кожни увреждания.
 • В лечението на диабет широка употреба има сока от корените на репея, тъй като именно в тази част инулинът е максимално концентриран, а веществото е естествен заместител на захарта. Благодарение на консумацията на лечебната напитка значително се понижават нивата на глюкозата и холестерола. Всичко това действа благоприятно върху функционирането на черния дроб и кръвоносните съдове, всички вътрешни процеси на организма се активизират.
 • При прием на сок от листата на репея: се наблюдава изпотяване, благоприятно се повлияват заболяванията на стомашно-чревния тракт, облекчават се симптомите на ревматоидните процеси, обмяната не веществата бързо се нормализира. Освен това белтъкът, постъпващ чрез храната, се усвоява по най-добрия начин, увеличава се мускулната маса, благодарение на впечатляващото количество протеин.

 

Противопоказания

Говорейки за полезните свойства на репея, можем да го разглеждаме като натурално лекарство. Както всеки лекарствен продукт обаче, и сокът, маслото и отварата от растението имат противопоказания за употреба. А именно:

 • по време на бременност и в периода на лактация;
 • при алергии с неизвестен произход;
 • при булимия;
 • при наличие на някои нарушения на чернодробните функции.

За да се сведе до минимум негативното въздействие на лекарствата и продуктите от репей, е необходимо придържане към определените дози. Ако тези количества бъдат надвишени в черния дроб се натрупва излишен гликоген, което може да доведе до сериозни проблеми с обмяната на веществата и затлъстяване.

Пациентите трябва да започнат с прием на малки дози, за да се установи как организмът понася съставките на растението. Не са изключени алергични реакции, поради високата концентрация на някои елементи.

При наличие на хронични здравословни проблеми е необходим задълбочен медицински преглед, който ще помогне да се вземе правилно решение относно приема на сок или настойка от репей.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източници: yourlifestyle.ru; mixfacts.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаДиетиЛайфстайл