Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Репей

Репей

Репей - изображение

Репеят е широко разпространен плевел, който се изкоренява от всички, поддържащи градински и тревни площи. Зад нелицеприятния му външен вид обаче се крие истинско находище от полезни за човешкия организъм вещества, превръщащи растението в ценно за здравето ни. То се използва и в кулинарията (за направата на салати), и като лечебно средство.

Коренът на репея по хранителна стойност и питателност превъзхожда морковите, магданоза и пащърнака взети заедно.


Състав

Както вече казахме в началото, репеят е съкровищница от полезни вещества. Корените на растението съдържат протеини, етерични масла, витамини B, C, E, A, P, дъбилни вещества, минерали и органични киселини.


Употреба

С лечебни цели се използва коренът, а надземната част от растението - по-рядко. Репеят оказва диуретично, слабително и противовъзпалително действия. Коренът е ефективно средство за възстановяване обмяната на веществата, за лечение на подагра и камъни в бъбреците. Настойки и отвари се препоръчва да се приемат при язви, гастрити и в качеството им на пречистващи кръвта средства.

Настойка от листата помага при бъбречни заболявания, възпалителни процеси в ставите, използва се като температуропонижаващ продукт. Зелената част се използва за лечение на мастопатия и чревни проблеми (запек).

Китайската медицина препоръчва употребата на отвара от семената на растението, както и зелените му части в прясно състояние, за премахване на отоци. В комбинация с различни билки плевелът се назначава при кръвоизливи, сифилис и интоксикация, вследствие на ухапване от насекоми.

В корена се съдържа много пребиотик инулин - природен аналог на инсулина. Затова се прилага при лечение на захарен диабет. Освен способността си да намалява количеството на захарта в кръвта, инулинът се използва и за нормализиране на чревната функция, за пречистване на стомашно-чревния тракт от недобре преработена храна и шлаки. Пребиотикът намалява влиянието на токсичните вещества върху организма, ефективно се бори с алкохолната интоксикация.

репей

Растенията, съдържащи инулин, помагат за избавяне от атеросклероза. Веществото предотвратява отлагането на мазнини, клетъчни отпадъци и шлаки по стените на кръвоносните съдове. При това последните не губят еластичността си и се увеличава кръвоснабдяването на сърдечния мускул, което възпрепятства развитието на инфаркти и инсулти.

Благодарение на инулина, който се явява антикоагулантq в кръвоносните съдове не се образуват кръвни съсиреци, подобрява се усвояването на магнезия, необходим за активизирането на повече от 300 ензима, влияещи върху сърдечно-съдовата система и на нивото на мастните киселини в кръвта.

Употребата на корен от репей допринася за нормализиране на чревната микрофлора, увеличаване на бифидобактериите. Растението потиска растежа на патогенните микроорганизми, ентеробактериите, колиформите, гъбичните колонии.

Всички части на растението може да се използват като заместители на създадените по химичен път имуномодулатори.

Настойките и отварите от репей е добре да се приемат за възстановяване на обмяната на веществата, за подсилване на защитните сили на организма, също и в качеството си на стимулатор при хронични заболявания.

 

Противопоказания

За приема репей под различни форми няма противопоказания, освен в случаите на индивидуална непоносимост към растението или към някоя от неговите съставки.

 

*Посочените стойности в таблицата по-долу се отнасят за 100 грама суров корен от репей.

 


Редактор: Радостина Райчева
Източници: polzavred.ru; edaplus.info
Снимки: polzavred.ru; pohudator.ru


5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода80 мл.
Белтък1,53 гр.
Мазнини0,15 гр.
Въглехидрати17,34 гр.
Калории72 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини С,Е, К и от група В, калий, фосфор, магнезий,

ДРУГИ

Други полезниинулин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаДиетиЛайфстайл