Начало Хранене Групи храни и ястия Сладкарски изделия Сладко от рози

Сладко от рози

Сладко от рози - изображение

Българската маслодайна роза е високо ценена, поради своите качества и широкоспектърно приложение. Нейното етерично масло влиза в състава на козметични и лекарствени продукти, скъпи френски парфюми, а цветовете се използват за направата на чай и не само.

сладко от рози

От тях се приготвя едно от най-вкусните и полезни сладка, с чудесен аромат и лечебни свойства. Розовото сладко води началото си от времената преди траките, а традицията за направата му е съхранена и до днес.

Консумацията по една супена лъжичка дневно спомага за поддържането на красива, гладка, мека и чиста кожа. Освен това, подпомага функцията на отделителната система поради своите пречистващи свойства и слабителен ефект.

Розовото сладко се препоръчва при белодробни заболявания, хрема, болки в гърдите. То насърчава плодовитостта при жените с репродуктивни проблеми, действа релаксиращо на сетивата, стимулира паметта и спокойно можем да го наречем "еликсир" за всички вътрешни органи.

сладко от рози

Освен самостойно, често пъти се среща в комбинация с други ароматни растения, например лавандула, теменужка и плодове - като черна боровинка, диви ягоди, малини или къпини. В кулинарията намира широко разпространение за направата на различни ароматни сладкиши, сладки сосове, бонбони и други.

сладко от рози

Хубавата новина е, че сладкото може да приготвите и сами в домашни условия. И не забравяйте да консумирате по една лъжица дневно, за да бъдете здрави, енергични и да се чувствате пълноценни.

 

Автор: Русиана Михайлова

Снимки: feastingathome.com, berkeleyside.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Въглехидрати59 гр.
Калории236 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиФизиологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиБотаникаАлт. медицинаЕ-тата в хранитеИстория