Защо е полезно да консумираме речен кефал
Кефалът е ценен хранителен продукт. По питателност той си съперничи с най-добрите видове месо, но рибата се усвоява много по-лесно и бързо, затова намира широко приложение в диетичното хранене, в менюто на деца и стари хора.
Кефалът има удължено тяло, масленозелено гръб и сребрист отстрани. Обикновено достига 50 сантиметра, в редки случаи до 100. Максималното тегло е 8 килограма.
Състав и хранителна стойност
В месото на кефала, както и в това на всички речни риби, се съдържа голямо количество макро- и микроелементи: бор, литий, желязо, мед, калий, калций, кобалт, магнезий, манган, бром, фосфор; витамини В и Д.
Минералите и витамините, които се намират в рибата са много разнообразни, като най-голям процент от тях в състава й имат витамин B3, който е 5,2 милиграма и представлява 26% от дневната необходимост за хората.
Фосфорът също има голям процент - 22% от дневната препоръчителна доза, който се равнява на 221 милиграма, съдържащи се в 100 грама кефал.
52% от дневната необходимост от селен може да осигурите от същото количество кефал.
Ползи за здравето
В кефала има витамин А, способстващ регенерирането на всички клетки в организма и високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, които възпрепятстват развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Мазнините в рибата се използват за енергия, а мастните киселини в кефала подпомагат здравето на косата, кожата и ноктите. Протеините в рибата спомагат оздравяването на раните.
Противопоказания на кефала
Кефалът е противопоказен при индивидуална непоносимост, освен това, трябва да се консумира внимателно от деца и стари хора, поради наличието на малки кости в месото, които крият опасност от задавяне.
freefoodfacts.com;healthbenefitstimes.com
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 80.1 мл. |
Белтък | 18.2 гр. |
Мазнини | 0.3 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 117 кал. |
Витамини и минерали
витамини В, Д; бор, литий, желязо, мед, калий, калций, кобалт, магнезий, манган, бром, фосфор |
Коментари към Защо е полезно да консумираме речен кефал