Начало Хранене Групи храни и ястия Aлкохолни напитки Ракия

Ракия

Ракия - изображение

Ракията е спиртна напитка, която притежава способността да разширява кръвоносните съдове. Това е така само след приема на първите няколко грама (след това, ефектът е обратен) и продуктът следва да се консумира внимателно от хората, които страдат и от високо, и от ниско кръвно налягане. Като всяка алкохолна напитка, и тази оказва загряващо действие. Малките количества не биха нанесли значителни поражения на организма, но ако имате проблеми със стомаха (язви, гастрити и др.) дори минималните дози ще повлияят неблагоприятно, защото алкохолът почти неутрализира рН на стомашния сок.

Спиртните напитки са противопоказни и за хора със заболявания на черния дроб, хепатит. Ежедневната консумация не е препоръчителна, защото може да доведе до пристрастяване, зависимост и до трайно увреждане на организма.

Ракията има лечебни свойства при външно приложение: гнойни рани, при треска, настинка и др.

Умерената консумация оказва положителен ефект върху организма, например: нормализира се сърдечната дейност, помага ни в преодоляването на стреса и напрежението, понижава нивото на холестерола.

Прекаляването с алкохол може да доведе до появата на панкреатит, цироза, рак на панкреаса, хранопровода, ларинкса.

Още по темата:

3.7, 3 гласа

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода0.0 мл.
Белтък0.0 гр.
Мазнини0.0 гр.
Въглехидрати0.0 гр.
Калории300 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияНовиниЛайфстайлХрани и ястияИсторияЛеченияХранене при...СпортСнимкиВидеоОрганизацииАлт. медицинаИзследванияЗдравни проблемиСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаника