Маково семе
Макът е една от най-древните подправки и най-старата култура в световен мащаб, отглеждал се е още в епохата на Неолита. Главно се култивира в Азия, Китай, Турция, Иран и Афганистан. Европейците отглеждат макови семена като много ценна маслодайна култура. Изключително интересно растение не само предвид външния си вид, но и според свойствата му.
Цветовете на мака могат да бъдат не само червени, но и бели, пурпурни, светлолилави, леко розови или яркочервени. При неправилно съхраняване на маковите семена, се влошава тяхното качество. Трябва да се има предвид, че под въздействието на светлината мазнините в семето могат да се разпаднат, затова трябва да се съхранява в непрозрачни опаковки или на тъмно.
Състав на маковите семена
Семената съдържат голямо количество мазнини – 50-60%, също протеини и захари.
В листата има 44% мазнини, над 20 алкалоида, витамин С, антоцианини, флавоноиди, гликозиди, органични киселини, смола.
Полезни свойства на маковото семе
Частите на растението намират приложение в народната медицина много отдавна.
Маковите семена са много здравословен продукт. Съдържат голямо количество растителни протеини - до 20% от общото тегло
на семето. Също така в него се съдържат мастни вещества - до 50% от общото тегло, мононенаситени мастни киселини, по-специално олеинова киселина, която предотвратява образуването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. В мака има много витамини от група В, които имат благоприятен ефект върху нервната система. Витамин РР, който подобрява кръвообращението, влияе на кръвния поток, използва се за борба с алергии, диария, дерматит и деменция.
Отвара от корените помага при главоболие, използва се в лечението на седалищния нерв. Отвара от семената се пие за подобряване на храносмилането. При тежки възпалителни процеси у деца, се е давало „маково мляко”, което се приготвя от пюре, направено от стрити семена и вода, то има сънотворни и обезболяващи свойства.
Макът се е използвал и като средство против глисти.
Днес, лечебните свойства на растението не са забравени. Употребява се като упокояващо при бронхити. От запарените листа и от зелената част се правят компреси, които помагат при ставни проблеми, травми и отоци. Маковите листа се втриват върху брадавици, за да ги премахнат. В Индия приготвят от тях ободряващо средство срещу треска.
От сухите венчелистчета на мака се правят отвари, прахчета, серуми, които влияят благоприятно при кашлица, стомашен катар, безсъние, преумора, и като общо успокояващо средство.
Всички макови зърна притежават наркотично действие. Ефикасен и безвреден продукт срещу безсъние е комбинацията между мед и мак.
Фармакологични свойства на мака
Фармакологичните свойства на растението се определят от алкалоидите морфин, кодеин, папаверин:
- морфинът спира подаването на импулсите на болка към главния мозък, използва се като силни болкоуспокояващо и сънотворно средства;
- кодеинът намалява кашлицата;
- папаверинът има спазмолитични свойства, понижава тонуса на гладката мускулатура и я отпуска.
В семената на растението се съдържат калий, калций, желязо, магнезий, селен, йод и витамини А, С, Д, Е, В3, В1, В9, В2, В6
Противопоказания на мака
Преди да предприемете лечение с мак и макови продукти, задължително се консултирайте с лекар.
Маковото семе е противопоказно за хора, които имат индивидуална непоносимост към него.
Лекарствени продукти от това растение не са подходящи за деца под 2 години, стари хора, за лица, зависими от алкохол, страдащи от бронхиална астма, емфизем на белите дробове, при респираторна депресия, хипоксемия и чернодробни заболявания.
Макът намира приложение в кулинарията. Маслото от него се смята за едно от най-добрите с растителен произход. Отличен източник на въглехидрати, протеини, ненаситени мастни киселини (олеинова и линолова).
edaplus.info
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 6.0 мл. |
Белтък | 18.0 гр. |
Мазнини | 41.6 гр. |
Въглехидрати | 8.0 гр. |
Калории | 525 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, С, Д, Е, В3, В1, В9, В2, В6; калий, калций, желязо, магнезий, селен, йод |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТИКС КРЕМ ЗА РЪЦЕ С МАСЛО ОТ МАК 30 мл
НовСИЙСТАРС ФЛОРАНС НОЩЕН КРЕМ С ЛИФТИНГ ЕФЕКТ 50 мл
СТИКС КРЕМ ЗА РЪЦЕ С МАСЛО ОТ МАК 70 мл
НовСИЙСТАРС ФЛОРАНС КРЕМ ЗА ОКОЛООЧЕН КОНТУР И УСТНИ 15 мл
СТИКС КРЕМ ЗА ТЯЛО С МАСЛО ОТ СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАКОВО СЕМЕ 200 мл
НовСИЙСТАРС ФЛОРАНС СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ЛИФТИНГ ЕФЕКТ 30 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Зърнени храни
- Сънотворен мак, Опиумен мак, Мак-градински, Питомен мак
- Калифорнийски мак
- Опиумният мак и употребата му в миналото
- Мак-полски
- Жълт мак, Жълта попаронка, Жълт рогатец, Жълта кадънка
- В прегръдките на Морфей: пътят на морфина в медицинската история
- Исландски мак
- Салата от пилешко филе със сирене крема и мак
- Син мак, Син хималайски мак, Меконопсис акулеата
- Опиумен мак: от Пътя на коприната до съвременните лекарства
Коментари към Маково семе