Карамбол (звезден плод) - ползи за здравето
Карамболът е познат още под названията карамбола или звезден плод. Използва се в кулинарията за приготвянето на плодови салати, десерти, сладка, сосове, сокове, разхладителни напитки или като самостоятелно ястие. Плодът е много красив, така че може да го използвате и за декорация, доставяйки си различни ползи, а в същото време не е необходимо да отделяте време за белене и декориране, просто е необходимо да го измиете и нарежете.
Звездният плод е сладко-кисел и има форма на звезда, когато се нареже.
Карамболът се предлага в два варианта - по-дребен, съответно по-кисел, по-голям и сладък. Плодът е зелен или жълт.
Хранителни свойства на карамбола
В един плод се съдържат:
- 3 грама фибри
- 1 грам протеин
- 52% от дневната необходимост витамин С
В състава на плода влизат: органични киселини (особено оксалова), калий, фосфор, желязо, натрий, мед, калций, витамини (С, В1, В2, В5, бета-каротин, Е) и други биологично активни вещества. Всички те определят полезните му свойства.
Звезден плод - ползи за здравето:
Карамболът намира широко приложение в народната медицина в страните, в които вирее. Листа се използват като противовъзпалително и антибактериално средство за външна употреба при ухапвания от насекоми.
Плодът карамбола е много богат на витамин С, като само един плод доставя половината от необходимото дневно количество. Витаминът има широк спектър на приложение върху здравето на тялото - има антиоксидантни свойства, подсилва имунната система, подпомага здравето на кожата, увеличава усвояването на калций и желязо.
Снабден с мощни антиоксиданти като кверцетин и галова киселина, помагат за противодействието на ефекта от оксидативния стрес и понижават растежа на свободните радикали, които увреждат клетките. Тези антиоксиданти се грижат за косата и кожата, като им придават здравина и блясък. За косата добър ефект имат и витамините от група В, които се съдържат в плода.
Охлаждащите и противовъзпалителни свойства на карамбола насърчават слюнкоотделянето и инхибират производството на слуз или храчки. Консумирайте плода при простудни заболявания, като бронхити, може да улесните излекуването си. Облекчава и болките в гърлото.
Звездният плод е богат на полифеноли, които влияят върху възпалението и помагат за възстановяването на увредените клетки. Известно е, че полифенолите помагат при диабет тип 2, като повишават чувствителността към инсулин. Те понижават и риска от сърдечни заболявания.
Плодът възбужда апетита и помага при широк спектър от стомашни заболявания, в Аюрведа се използва като лекарство от хиляди години.
Фибрите са в голямо съдържание в карамбола и оказват положително въздействие върху храносмилателната система. Богата на фибри храна се грижи за червата и спомага на отделителната система, а разтворимите фибри хранят добрите бактерии в червата.
Благодарение на малкото си калории за един плод и богатството от фибри, може да включите без притеснения карамбола в диетата си. Като цяло ще получите енергия и ще се подсладите, което трудно се случва на хората с диабет, а плодът не е противопоказен дори и за тях.
Наличието на калций намалява риска от сърдечни проблеми като инфаркт и инсулт, облекчава напрежението в кръвоносните съдове и артерии. Елиминирайки налягането, сърцето може да се отпусне, което прави кръвообращението по-ефективно, а това поддържа балансът на течностите в тялото. Около 80% от плода е вода, така че той е чудесен източник на хидратация и утолява жаждата.
Още ползи от плодовата звезда включват:
- помага за понижаване на температурата;
- полезен е при заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочно-половата система;
- използва се за лечение на хемороиди;
- помага за неутрализирането и извеждането на алкохола от организма.
Противопоказания
Плодовете карамбол (особено неузрелите) съдържат голямо количество оксалова киселина, затова консумацията им от хора, страдащи от ентероколити, гастрити или язви на стомаха и дванадесетопръстника (особено в обострен стадий), е противопоказна.
Приемът на големи количества може да предизвика развитие на бъбречни заболявания или да наруши солния обмен в организма.
food.ndtv.com, beanimaljourney.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 0.0 мл. |
Белтък | 1.0 гр. |
Мазнини | 0.3 гр. |
Въглехидрати | 6.0 гр. |
Калории | 40 кал. |
Витамини и минерали
калий, фосфор, желязо, натрий, калций, витамини (С, В1, В2, В5, бета-каротин, Е) |
Коментари към Карамбол (звезден плод) - ползи за здравето