Какви са ползите от екзотичния плод куруба
Куруба или бананова маракуя е плод от семейство Пасифлора и наподобява маракуя и гранадила, родината на екзотичния плод е Хаваи.
Плодът е жълт и продълговат, откъдето идва и препратката към банана, а вътрешността е кашеста, типично за Пасифлора плодовете. Куруба е много полезен плод, има и широко приложение в кулинарията.
Хранителна стойност
В 100 грама от банановата маракуя има само 26 калории, а мазнините и протеините са под един грам. Въглехидратите са 6,25 грама, от които 2,8 грама фибри, а 2,99 грама захари.
В състава на плода влизат калций, желязо, калий, витамин А и витамин С, който осигурява 13% от препоръчителните дневни количества.
Ползи за здравето
Консумацията на куруба може да ви избави от главоболие, а чаят от пасиран плод помага при безсъние и безпокойство.
Витамин А се грижи за здравето на очите, а калият намиращ се в екзатичното растение понижава кръвното налягане и се грижи за сърцето.
Плодовият сок е полезен в борбата с храносмилателните проблеми - болки в стомаха, повръщане и др.
Куруба подсилва имунитета и се бори със свободните радикали, причината за това е витамин C, който е в особено големи количества в плода. Положителните свойства не спират дотук. Благодарение на банановата маракуя може да подмладите вида на кожата си и да забавите признаците на стареене.
Плодовете помагат при дихателни заболявания, кашлица и хрипове, също така може да са полезни и при астма и да облекчат симптомите на заболяването.
Фибрите подпомагат чревната флора, движението на червата, облекчават запека и стимулират отслабването.
Чай от листата се използва за лечение на симптоми при менопауза.
Как да консумирате куруба?
Плодовете се ядат сурови, в сладоледи, на салати, пайове, желета и напитки.
Пулпата се консумира самостоятелно, а сокът им е много ценен, той може да се приготви в блендер с добавка от вода или мляко.
healthbenefitstimes.com
Коментари към Какви са ползите от екзотичния плод куруба