Дуриан - миризлият плод, богат на полезни хранителни вещества
Дурианът е плод с твърда обвивка, покрит с шипове, вкусът му и наситен, наподобяващ крем, но мирисът е остър и неприятен. Миризмата на дуриана определено е запомняща се, някои хора я харесват, а други я мразят. Описват аромата по различен начин - като комбинация от сяра, канализация, плодова, мед и печен гнил лук. Като 44 от съединенията в плода са отговорни за уникалния аромат.
Ако това е възбудило апетита ви, имайте предвид, че плодът е забранен за консумация в някои хотели и обществени транспорти Югоизточна Азия.
Все пак възприемчивостта на аромата е индивидуално и за някои може да е нетърпим, а при други да е точно обратното.
Има девет годни за консумация сорта на екзотичното растение. То може да се приема сурово или да се добавя към различни ястия.
Хранителна стойност и състав
Дурианът е богат на витамин С, триптофан, калий, въглехидрати, мазнини и протеини.
В цяла купа от плодовете се съдържат:
- 357 калории
- 13 грама мазнини
- 66 грама въглехидрати
- 9 грама фибри
- 4 грама протеини
Витамини в дуриана спрямо дневната необходимост:
- 80% витамин С
- 60% тиамин
- 39% манган
- 38% витамин B6
- 30% калий
- 29% рибофлавин
- 25% мед
- 22% фолат
- 18% магнезий
- 13% ниацин
Както и сами може да видите, дурианът е един от най-богатите плодове на хранителни вещества.
Освен това той съдържа растителни съединения като каротеноиди, полифеноли и флавоноиди, много от тях действат като антиоксиданти.
Ползи за здравето
В миналото в Малайзия са използвали отвара от листата и корените на растението като температуропонижаващо средство, сокът от тях се е втривал в главата на пациента при треска. В страните, в които се отглежда, се смята, че плодът затопля организма и ако преди сън консумирате от него, то одеяло не ви трябва (това, разбира се, не е научно доказано).
Изследвания показват, че дурианът оказва голямо значение за детоксикацията на организма. Според някои учени, той е добър афродизиак. Плодът е богат на естрогени и може да увеличи плодовитостта при жените.
Тропическият плод пречиства белите дробове и дихателните пътища.
Понижава риска от рак - антиоксидантите в плода неутрализират свободните радикали, особено добри резултати при изследвания е дал за рак на гърдата.
Няколко съединения е дурианът помагат за намаляване на нивата на холестерола и риска от втвърдяване на артериите.
Силните антиоксидантни свойства подпомагат и в борбата с инфекциите.
Дурианът има нисък гликемичен индекс в сравнение с други тропически плодове, така че той може да се консумира с внимание и от хората с диабет, следейки показателите си след това.
Противопоказания
Не се препоръчва за приемане от бременни жени и хора с високо кръвно налягане.
Много е важно, да не консумирате дуриан с алкохол или в близките часове, когато смятате да пиете. Някои съединения в плода пречат на усвояването му, което причинява повишени нива на алкохол в кръвта.
Как да консумираме дуриан
За да обелите плода ще са ви необходими ръкавици, с които да предпазите ръцете си.
Трябва да отрежете кората с нож и внимателно да разчупите с ръце.
Плодът може да се консумира самостоятелно, да се добави към ориз или различни ястия.
healthline.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 60.0 мл. |
Белтък | 1.5 гр. |
Мазнини | 5.0 гр. |
Въглехидрати | 27.0 гр. |
Калории | 147 кал. |
Витамини и минерали
витамин С;калий |
Коментари към Дуриан - миризлият плод, богат на полезни хранителни вещества