Джинджифил (корен)
Джинджифилът е растение от семейство Zingiberaceae, наред с кардамона и куркумата. Обикновено се отглежда в Индия, Ямайка, Фиджи, Индонезия и Австралия.
Корените или подземните стъбла (коренища) на растението могат да се консумират пресни, на прах, изсушени, в тинктури, капсули, таблетки, масло или сок.
Джинджифилът е известен в кулинарията. Може да се открие в рецепти за супи, десерти, напитки и сосове. Използва се не по-малко разнообразно и в медицината (както в народната, така и в традиционната). Конвенционалните терапевтични практики включват джинджифил за лечение на настинки, облекчаване на симптомите на хранително отравяне, възстановяване на черния дроб и повишаване на мозъчната активност. Проучват се начини за използване му в борбата срещу рака.
В него се съдържат хранителни вещества и биологично активни съединения, които имат мощни здравни ползи за човешките тяло и мозък.
Хранителна стойност
Джинджифилът осигурява разнообразие от витамини и минерали. В 100 грама пресен корен се съдържат:
- 79 калории
- 17,26 грама въглехидрати
- 3,6 грама протеини
- 0 грама захари
- 14 милиграма натрий
- 1,15 грама желязо
- 7,7 милиграма витамин C
- 33 милиграма калий
Други хранителни вещества в джинджифила са витамин B6, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и други. Откритите в него противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които са полезни за здравето, са гингероли, бета-каротин, капсаицин, кафеена киселина, куркумин и салицилат.
Ползи за здравето
Коренището (подземната част на стъблото) е частта, която обикновено се използва за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борбата с грип и настинка. Уникалните аромат и вкус на корена идват от неговите етерични масла. Най-важнен е гингеролът, който е основното биологично активно съединение в джинджифила, отговорно за голяма част от лечебните му и мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
1. Помага при гадене
Растението се употребява като лек срещу морска болест и има доказателства за ефективността му като лекарство. Може да облекчи гадене и повръщане след операция и при пациенти, подложени на химиотерапия. Приемът на джинджифил намалява чувството на гадене, но не предотвратява повръщането.
2. Намалява болката
В проведено 11-дневно проучване сред трениращи хора, приемащи по 2 грама джинджифил на ден, се установява значително намаление на мускулната болка. В друго проучване сред 150 жени, приемащи по 1 грам джинджифил на прах през първите 3 дни от менструалния период, се установява намаляване на болката.
3. Действа противовъзпалително
Остеоартритът е често срещан здравословен проблем, който включва дегенерация на ставите в тялото, водейки до симптоми като болки в ставите и скованост. В контролирано изследване сред 247 души с остеоартрит на коляното, се установява, че при хората, които приемат екстракт от джинджифил, болката е значително по-малка, както и нуждата от болкоуспокоителни лекарства, в сравнение с останалите, които не приемат екстракта.
Друго проучване доказва, че комбинацията от джинджифил, мастика, канела и сусамово масло може да намали болката и сковаността при пациенти с остеоартрит, когато се прилага локално.
4. Понижава кръвната захар
Джинджифилът има мощни антидиабетни свойства. През 2015 г. е проведено проучване сред 41 човека с диабет тип 2, които са приемали по 2 грама джинджифил на прах на ден. Установено е понижение на кръвната захар на гладно с 12%. Освен това драстично е намален (с 10%) гликираният хемоглобин (HbA1c) - маркер за гликемичния статус на човек 8 до 12 седмици назад.
5. Подпомага храносмилането
Джинджифилът намалява времето, което е необходимо за изпразването на стомаха след консумация на супа от 16 на 12 минути. При проведено проучване сред здрави хора, приемащи по 1,2 грама джинджифил на прах преди хранене, се установява ускоряване на изпразването на стомаха с 50%.
Фенолните съединения в джинджифила помагат за облекчаване на дразненето на стомашно-чревния тракт, стимулират производството на слюнка и жлъчка и потискат стомашните контракции, докато храната и течностите се движат през стомашно-чревния тракт.
Коренът има благоприятен ефект върху ензимите трипсин и панкреатична липаза и действа благоприятно за повишаване на подвижността през храносмилателния тракт.
6. Понижава нивата на холестерола
Високите нива на LDL липопротеините ("лошият" холестерол) са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. В 45-дневно проучване сред 85 индивида с висок холестерол, се установява, че при прием на 3 грама джинджифил на прах на ден, значително се намаляват повечето маркери за холестерол. Тези резултати са подкрепени от проучване на хипотиреоидни плъхове, при които екстрактът от джинджифил понижава "лошия" холестерол. Двете проучвания също показват намален общ холестерол и триглицериди в кръвта.
7. Подобрява мозъчната функция и предпазва от болестта на Алцхаймер
Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред основните причинители на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.
Проучвания при животни предполагат, че антиоксидантите и биологично активните съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции, възникващи в мозъка.
Има доказателства, че коренът може да подобри мозъчната функция. В проучване сред 60 жени на средна възраст е доказано, че екстрактът от джинджифил подобрява времето за реакция и паметта. Съществуват и многобройни проучвания при животни, които установяват, че растението може да предпази от свързания с възрастта спад в мозъчната функция.
8. Бори се активно с инфекциите
Гингеролът, биологично активното вещество в пресния корен, може да подпомогне за намаляване на риска от инфекции. Екстрактът от джинджифил инхибира растежа на много различни видове бактерии. Той е много ефективен срещу орални бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтит.
Пресният корен действа благоприятно срещу респираторно синцитиалния вирус (RSV), често срещана причина за респираторни инфекции.
Противопоказания
Въпреки факта, че в джинджифилът има много полезни хранителни вещества и като цяло действа благоприятно върху човешкия организъм, той трябва да се консумира умерено. След консултация с лекар коренът може да се използва в комбинация с лекарства, но не и като техен заместител. В някои случаи е по-добре джинджифил да не се приема:
- с лекарства за понижаване на захарта и разредители на кръвта;
- при възпалителни заболявания на червата (гастрит, ентерит);
- при обострени сърдечни, жлъчни и чернодробни заболявания;
- при увреждане на лигавиците и кървене;
- при твърде висока температура;
- по време на бременност (втори и трети триместър);
- при деца под 3 години.
Джинджифилът е общопризнат като безопасен. Въпреки това, при някои хора големите количества от корена може да влошат симптомите на киселинен рефлукс, да раздразнят устата и да предизвикат диария.
Ефективността и страничните ефекти от добавките, съдържащи джинджифил, варират според марката и състава. Препоръчително е да не се приемат повече от 4 грама сушен корен на ден или 1 грам по време на бременност, включително в храни.
Учените настояват за повишено внимание при използване на добавки, съдържащи джинджифил. Те не трябва да се използват с аспирин или други лекарства за разреждане на кръвта.
healthline.com; edaplus.info; medicalnewstoday.com
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
РЕСПИТОНИН разтвор 100 мл ПАШКУЛЕВ
НАТУРАЛАКС 3 капсули 410 мг * 20 NATURE'S WAY
ПРОМОКОЛУЕЙ СЛИМКОЛ капсули * 60
ХИМАЛАЯ КОФЛЕТ ПЧЕЛЕН МЕД С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ пастили * 12
БЪЗ (ЦВЯТ) И ДЖИНДЖИФИЛ СИРОП ЗА РАЗРЕЖДАНЕ 285 мл ЗДРАВНИЦА
ДРОСЕРИН ШАМПОАН 200 мл ENERGY GROUP
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Кои добавки са ефективни при артрит?
- Джинджифил, Исиот, Джинджър
- Джинджифил в борбата с акнето
- Как да си засадим джинджифил?
- Полезни свойства и приложения на джинджифила
- Как да изгорим мазнините с канела и джинджифил
- Противопоказания и странични ефекти на джинджифила
- Морковен кекс с джинджифил и канела
- Билки и натурални продукти за облекчаване синдрома на карпалния тунел
- Облекчете кашлицата и болките в гърлото с джинджифилови бонбони
Коментари към Джинджифил (корен)