Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Зеленчуци Джинджифил (корен)

Джинджифил (корен)

от 27 ное 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
Джинджифил (корен) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Джинджифилът е растение от семейство Zingiberaceae, наред с кардамона и куркумата. Обикновено се отглежда в Индия, Ямайка, Фиджи, Индонезия и Австралия.

Корените или подземните стъбла (коренища) на растението могат да се консумират пресни, на прах, изсушени, в тинктури, капсули, таблетки, масло или сок.

джинджифил на прах

Джинджифилът е известен в кулинарията. Може да се открие в рецепти за супи, десерти, напитки и сосове. Използва се не по-малко разнообразно и в медицината (както в народната, така и в традиционната). Конвенционалните терапевтични практики включват джинджифил за лечение на настинки, облекчаване на симптомите на хранително отравяне, възстановяване на черния дроб и повишаване на мозъчната активност. Проучват се начини за използване му в борбата срещу рака.

В него се съдържат хранителни вещества и биологично активни съединения, които имат мощни здравни ползи за човешките тяло и мозък.

Хранителна стойност

Джинджифилът осигурява разнообразие от витамини и минерали. В 100 грама пресен корен се съдържат:

  • 79 калории
  • 17,26 грама въглехидрати
  • 3,6 грама протеини
  • 0 грама захари
  • 14 милиграма натрий
  • 1,15 грама желязо
  • 7,7 милиграма витамин C
  • 33 милиграма калий

Други хранителни вещества в джинджифила са витамин B6, магнезий, фосфор, цинк, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин и други. Откритите в него противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, които са полезни за здравето, са гингероли, бета-каротин, капсаицин, кафеена киселина, куркумин и салицилат.

Ползи за здравето

Коренището (подземната част на стъблото) е частта, която обикновено се използва за подпомагане на храносмилането, намаляване на гаденето и борбата с грип и настинка. Уникалните аромат и вкус на корена идват от неговите етерични масла. Най-важнен е гингеролът, който е основното биологично активно съединение в джинджифила, отговорно за голяма част от лечебните му и мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

1. Помага при гадене

Растението се употребява като лек срещу морска болест и има доказателства за ефективността му като лекарство. Може да облекчи гадене и повръщане след операция и при пациенти, подложени на химиотерапия. Приемът на джинджифил намалява чувството на гадене, но не предотвратява повръщането.

2. Намалява болката

В проведено 11-дневно проучване сред трениращи хора, приемащи по 2 грама джинджифил на ден, се установява значително намаление на мускулната болка. В друго проучване сред 150 жени, приемащи по 1 грам джинджифил на прах през първите 3 дни от менструалния период, се установява намаляване на болката.

3. Действа противовъзпалително

Остеоартритът е често срещан здравословен проблем, който включва дегенерация на ставите в тялото, водейки до симптоми като болки в ставите и скованост. В контролирано изследване сред 247 души с остеоартрит на коляното, се установява, че при хората, които приемат екстракт от джинджифил, болката е значително по-малка, както и нуждата от болкоуспокоителни лекарства, в сравнение с останалите, които не приемат екстракта.

Друго проучване доказва, че комбинацията от джинджифил, мастика, канела и сусамово масло може да намали болката и сковаността при пациенти с остеоартрит, когато се прилага локално.

4. Понижава кръвната захар

Джинджифилът има мощни антидиабетни свойства. През 2015 г. е проведено проучване сред 41 човека с диабет тип 2, които са приемали по 2 грама джинджифил на прах на ден. Установено е понижение на кръвната захар на гладно с 12%. Освен това драстично е намален (с 10%) гликираният хемоглобин (HbA1c) - маркер за гликемичния статус на човек 8 до 12 седмици назад. 

5. Подпомага храносмилането

Джинджифилът намалява времето, което е необходимо за изпразването на стомаха след консумация на супа от 16 на 12 минути. При проведено проучване сред здрави хора, приемащи по 1,2 грама джинджифил на прах преди хранене, се установява ускоряване на изпразването на стомаха с 50%.

Фенолните съединения в джинджифила помагат за облекчаване на дразненето на стомашно-чревния тракт, стимулират производството на слюнка и жлъчка и потискат стомашните контракции, докато храната и течностите се движат през стомашно-чревния тракт.

Коренът има благоприятен ефект върху ензимите трипсин и панкреатична липаза и действа благоприятно за повишаване на подвижността през храносмилателния тракт.

6. Понижава нивата на холестерола

Високите нива на LDL липопротеините ("лошият" холестерол) са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. В 45-дневно проучване сред 85 индивида с висок холестерол, се установява, че при прием на 3 грама джинджифил на прах на ден, значително се намаляват повечето маркери за холестерол. Тези резултати са подкрепени от проучване на хипотиреоидни плъхове, при които екстрактът от джинджифил понижава "лошия" холестерол. Двете проучвания също показват намален общ холестерол и триглицериди в кръвта.

7. Подобрява мозъчната функция и предпазва от болестта на Алцхаймер

Оксидативният стрес и хроничното възпаление могат да ускорят процеса на стареене. Смята се, че те са сред основните причинители на Алцхаймер и свързания с възрастта когнитивен спад.

Проучвания при животни предполагат, че антиоксидантите и биологично активните съединения в джинджифила могат да инхибират възпалителните реакции, възникващи в мозъка.

Има доказателства, че коренът може да подобри мозъчната функция. В проучване сред 60 жени на средна възраст е доказано, че екстрактът от джинджифил подобрява времето за реакция и паметта. Съществуват и многобройни проучвания при животни, които установяват, че растението може да предпази от свързания с възрастта спад в мозъчната функция.

8. Бори се активно с инфекциите

Гингеролът, биологично активното вещество в пресния корен, може да подпомогне за намаляване на риска от инфекции. Екстрактът от джинджифил инхибира растежа на много различни видове бактерии. Той е много ефективен срещу орални бактерии, свързани с възпалителни заболявания на венците, като гингивит и пародонтит.

Пресният корен действа благоприятно срещу респираторно синцитиалния вирус (RSV), често срещана причина за респираторни инфекции.

Противопоказания

Въпреки факта, че в джинджифилът има много полезни хранителни вещества и като цяло действа благоприятно върху човешкия организъм, той трябва да се консумира умерено. След консултация с лекар коренът може да се използва в комбинация с лекарства, но не и като техен заместител. В някои случаи е по-добре джинджифил да не се приема:

  • с лекарства за понижаване на захарта и разредители на кръвта;
  • при възпалителни заболявания на червата (гастрит, ентерит);
  • при обострени сърдечни, жлъчни и чернодробни  заболявания;
  • при увреждане на лигавиците и кървене;
  • при твърде висока температура;
  • по време на бременност (втори и трети триместър);
  • при деца под 3 години.

Джинджифилът е общопризнат като безопасен. Въпреки това, при някои хора големите количества от корена може да влошат симптомите на киселинен рефлукс, да раздразнят устата и да предизвикат диария.

Ефективността и страничните ефекти от добавките, съдържащи джинджифил, варират според марката и състава. Препоръчително е да не се приемат повече от 4 грама сушен корен на ден или 1 грам по време на бременност, включително в храни.

Учените настояват за повишено внимание при използване на добавки, съдържащи джинджифил. Те не трябва да се използват с аспирин или други лекарства за разреждане на кръвта.

Източник:

healthline.com; edaplus.info; medicalnewstoday.com
Снимки: pixabay.com

5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ИСИОТ КОРЕНИ
2.00лв.

ИСИОТ КОРЕНИ

РЕСПИТОНИН солуцио 100 мл.
6.70лв.

РЕСПИТОНИН солуцио 100 мл.

ЗИЛ ПЛЮС пастили за гърло * 20
4.60лв.

ЗИЛ ПЛЮС пастили за гърло * 20

НАТРОЛ МАГАРЕШКИ БОДИЛ капсули * 60
25.50лв.

НАТРОЛ МАГАРЕШКИ БОДИЛ капсули * 60

МЕГАТОНИК ВИТАЛИТИ ТОНУС И ЕНЕРГИЯ амп. 10 мл. * 10
21.30лв.

МЕГАТОНИК ВИТАЛИТИ ТОНУС И ЕНЕРГИЯ амп. 10 мл. * 10

БИОХЕРБА ТИНКТУРА ДЖИНДЖИФИЛ + АНАСОН 50 мл
5.90лв. 5.31лв.

БИОХЕРБА ТИНКТУРА ДЖИНДЖИФИЛ + АНАСОН 50 мл

-10%

Коментари към Джинджифил (корен)

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. www.framar.bg 
    на 14 December 2019 в 15:39
    Коментирайте "Джинджифил (корен)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Зеленчуци
  • Противопоказания и странични ефекти на джинджифила
  • Канела, джинджифил и мед - заедно в борбата с излишните килограми
  • Кои добавки са ефективни при артрит?
  • Как да използваме джинджифила за отслабване
  • 10 причини да включите джинджифил в менюто си по време на бременност
  • Джинджифил, Исиот, Джинджър
  • Джинджифилът помага при язва на дванадесетопръстника и стомаха
  • Направете си "златен мед", за да излекувате грипа и настинката
  • Полезни свойства и приложения на джинджифила
  • Облекчете мускулните болки с мехлем от джинджифил и черен пипер

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 31 дни, 15 часа и 43 мин.

Как точно да приемам здравословните храни?

преди 31 дни, 15 часа и 43 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Тиган за палачинки. С керамично или с мраморно покритие да избера?

преди 1 час и 3 мин.

Здравйте какво ще кажете за БДСМ секса

преди 1 час и 23 мин.

Какво ви е мнението за благотворителните кампании по Коледа?

преди 1 дни, 2 часа и 9 мин.

Правили ли сте домашна бира?

преди 1 дни, 5 часа и 16 мин.
Всички

АНКЕТА

Успяхте ли да се ваксинирате през есента на 2019 година?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2019 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах