Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Горчив портокал

Горчив портокал

Горчив портокал - изображение

Горчивият портокал се смята за хибрид между помело и мандарина. В сурово състояние плодът не е ядлив, ценен е заради кората. Тя се използва в кулинарията за приготвяне на десерти, сладоледи и различни сладкарски изделия.

 

Състав и полезни свойства

В плода се съдържат органични киселини (ябълчена, лимонена, галова, салицилова), въглехидрати, глюкозиди (хесперидин), относящи се към веществата с Р-винаминна активност.

Маслото, придобито от корите, наподобява лимоновото по мирис, а по свойства и състав - портокаловото.

Изсушената цитрусова кора е използвана в древността като на ароматизатор, приемана е за изискано лакомство, което малко хора са можели да си позволят.

Обвивката на плода укрепва сърдечните и стомашни мускули, характеризира се с пречистващи и лимфодренажни свойства, премахва причините за развитие на атеросклероза. Спазмолитичното действие на горчивия портокал се бори с пристъпите на главоболие, мигрена, мускулни крампи.

Антикоагулантните свойства на плода са слаби, намалява се времето за съсирване на кръвта и се възпрепятства образуването на тромби.

Цитрусът оказва също холеретично, антисептично, обезболяващо, противовъзпалително и антиревматично действия върху организма.

Употребата на портокала подпомага по-бързото регенериране на всякакви тъкани, укрепването на паметта, бори се със сухата кашлица.

Спазмолитичното и слабително свойства също са характерни за растението, семената му се използват при болки в гърдите, при лечение на възпаление на тестисите и херния.

Сокът, изцеден от плода, има отлично бактерицидно действие и се използва за гаргари при ларингит, ангина и други простудни заболявания. При кървене от носа помага тампон, напоен с течността, който се слага в ноздрата.

С противогъбичния си ефект е известно маслото от горчив портокал. То се прилага и при лечение на устната лигавица.

Влизайки в състава на пасти за зъби, в комбинация с плодови и билкови екстракти, маслото помага за унищожаване на бактериите, ефективно е и като профилактично средство за венците. Употребява се при кожни инфекции, дължащи се на гъбички и други.

Плодът намира приложение в борбата с хипертония, махмурлук.

Благодарение на синефрина, притежаващ адренергично действие, горчивият цитрус се включва в продукти, понижаващи телесното тегло. Веществото оказва общо стимулиращо действие върху организма, повишава кръвното налягане, сърдечната честота.

В миналото в арабските страни портокалът се е използвал като антидепресант, смятало се е, че тонизира, успокоява и подобрява настроението.

Маслото от плода намира широко приложение за премахване на повишена нервна възбудимост, пристъпи на неврастения и тревожност, при загуба на апетит и нарушения на съня.


Употреба в козметиката

Горчивият портокал се използва за приготвяне на лосиони, кремове, дезодоранти и различни средства за грижа за косата, в качеството на добавки за вана, като основа за направата на парфюми.

Шампоаните и балсамите, приготвени на основата на маслото от горчив портокал, се борят с пърхота и косопада, сърбежа и раздразнената кожа на главата, със сухата и слаба третирана коса (боядисвана, къдрена, излагана на продължително въздействие на пряка слънчева светлина).

Плодът намира приложение като средство против целулит. Сух екстракт от цитруса ускорява процеса на разграждане на мазнините, подобрява микроциркулацията и обмяната на веществата в областите с целулит, повишава еластичността на кожата.


Опасни и вредни свойства

Концентрираното етерично масло от горчив портокал би могло да раздразни лигавиците и кожата.

Не се препоръчва употребата на продукта при:

  • хиперациден гастрит, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок;
  • обострени заболявания на храносмилателните органи;
  • индивидуална непоносимост;
  • алергия към цитруси.

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: koralland.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода82,5 мл.
Белтък0,81 гр.
Мазнини0,31 гр.
Въглехидрати11,54 гр.
Калории53 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиСпортБотаника