Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Вода (негазирана)Вода (негазирана)

Вода (негазирана)

Вода (негазирана) - изображение

Водата е течност, която няма вкус и мирис, безцветна е при нормални условия на околната среда. Съдържа минерални соли и различни химични елементи. Функцията й за развитието и съществуването на човешкия организъм е жизненоважна. Изпълнява роля на универсален разтворител, благодарение на който протичат всички биологични процеси.

вода

В зависимост от теглото, човешкото тяло се състои от 55 до 78% вода. Загубата на 10% от последната, може да доведе до летален изход.

Ежедневното количество чиста негазирана вода, което трябва да приемат хората, за да се поддържа нормален водно-солеви обмен в организма, е равно на литър и половина, без в него да са включени продукти и напитки, съдържащи течности (чай, кафе, супи и други).

вода

Водата се дели на две категории: първа и висша. Към първа се отнася питейно-битовата течност, която преминава през добро пречистване и филтрация от всякакви бактерии, тежки метали и опасни съединения. Като висша се категоризира негазираната вода, добивана от природни източници (извори, кладенци).

В зависимост от нивото на минерализация, последната се разделя на още 2 типа:

  • Трапезна негазирана: съдържа соли на калция, натрия, магнезия, бикарбонати (хидрокарбонати) и хлориди. Тяхното количество не превишава 1 грам на литър от течността. Може да се приготви по изкуствен начин чрез минерализиране на пречистена питейна вода. Също да бъде допълнително обогатена със сребро, кислород, селен, флуор и йод.
  • Лечебна трапезна негазирана вода, наситена с минерали в количества от 1 до 10 грама на литър. Тя не е подходяща за ежедневен прием, защото може да доведе до хиперминерализация на организма. Не се препоръчва да се използва за готвене или да се преварява. Това се дължи на факта, че при термична обработка минералните соли се утаяват, следователно не се усвояват от организма.

вода

Полезни свойства на негазираната вода

Ползата от водата е известна не от днес. В зависимост от минералния и химическия й състави тя се назначава при различни заболявания.

Богатата на бикарбонати и сулфати негазирана вода се препоръчва при лечението на гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, показана е за хора с хронични заболявания на дихателните пътища, бъбреците и пикочните пътища.

Хлоридно-сулфатна-хидрокарбонатната негазирана вода е подходяща при проблеми на стомашно-чревния тракт и хронични заболявания на задстомашната жлеза и черния дроб.

Хлоридно-сулфатните води действат благоприятно при заболели от захарен диабет, подагра и затлъстяване.

При болести на червата и черния дроб се препоръчва прием на чаша негазирана минерална вода, затоплена до 40-45 градуса, 3 пъти дневно, час преди хранене.

При наднормено тегло да се изпиват по 150-200 милилитра вода (отново без газировка) със стайна температура час преди ядене, също 3 пъти на ден.

Лечението с вода се прилага само и единствено след назначаване от лекар и се провежда под медицинско наблюдение.

вода

Опасни свойства на негазираната вода

Водата, която не е преминала задължителното пречистване, може да бъде причина за стомашни разстройства и натравяне.

Прекаляването с лечебната трапезна течност води до излишно натрупване на соли в организма, затова нейната употреба е на курсове и по лекарско предписание.

Обогатената негазирана вода е противопоказна за хора, които са алергични към някои от минералите в състава й.

Децата не трябва да приемат вода със съдържание на сребро и въглероден диоксид, защото това може да се отрази неблагоприятно върху здравето и развитието им.


По статията работи: Радостина Райчева

Източник: edaplus.info
Снимки: sulinka.ru; v-kurse.ru; redheal.ru; zuberskaya-nails.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...НовиниСнимкиСпорт и туризъмФизиологияРецептиСпортАлтернативна медицинаНормативни актовеДиетиИсторияБотаникаПроизводителиОрганизацииЛечения