Агнешки бъбреци
Агнешките бъбреци са субпродукт, който е лидер сред останалите такива по отношение на вкусови качества. Ползата му за здрвето е безспорна.
Състав
В агнешките бъбреци има 82-83% вода, в състава им влизат още мазнини, белтъчини, витамини от групи В и РР, пантотенова киселина, минерални вещества (калций, магнезий, желязо, фосфор). Бъбреците, както и черният дроб, са богати на ензими и екстрактни вещества.
Полезни свойства
Много диетолози говорят за ползата от консумацията на агнешки бъбреци, като дори се твърди, че те са по-полезни от агнешкото месо, тъй като съдържат значително по-малко мазнини и холестерол, преработват се лесно от организма. Благоприятното действие на субпродукта върху човека се изразява в следните влияния:
- нормализират храносмилането и обмяната на веществата;
- подобряват състоянието на мускулите и костите;
- бързо засищат.
Употреба в кулинарията
За да се премахне неприятният мирис, преди приготвяне бъбреците се оставят да престоят около 30 минути в слаб разтвор на оцетна киселина или във вода. Преди да се обработят термично, трябва да се нарежат на немного тънки парчета, тъй като изсъхват бързо и ще се получат твърди.
Те стават вкусни, ако към тях се прибавят пикантни подправки, зеленчуци.
Противопоказания
Няма противопоказания за консумация на агнешки бъбреци, с изключение на случаите на индивидуална непоносимост към продукта.
Редактор: Радостина Райчева
Източник: calorizator.ru;
Снимка: aif.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 79.7 мл. |
Белтък | 13.6 гр. |
Мазнини | 2.5 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 77 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, РР; натрий, фосфор, желязо, йод |
Коментари към Агнешки бъбреци