Хранене при гастроентерит
Гастроентеритът е възпалителен процес, който протича в стомашните и чревни лигавици. Предизвиква се основно от бактерии и вируси като ротавирус, салмонела, кампилобактер и други микроорганизми. Те могат да попаднат в човешкия организъм чрез храната, при вдишване и посредством общуване с вече заразен човек.
Друга причина за развитие на заболяването е дисбаланс между патогенната и нормална среда на стомашно-чревния тракт. Такова нарушение на стомашната и чревната микрофлори може да бъде следствие от продължителен прием на антибиотици.
Относно факторите, които допринасят за поява на гастроентерит, трябва да кажем, че това са: консумация на продукти, непреминали необходимата термична обработка (сурови, недопечени и т.н), неизмити плодове и зеленчуци, храни с изтекъл срок на годност, също продукти, които не са съхранявани правилно.
Полезни хранителни продукти при гастроентерит
Специално внимание следва да се отдели на храненето при наличие на такъв здравословен проблем. При стомашно-чревни заболявания се назначава лечебна диета №4.
В период на обостряне се препоръчва храната да бъде ограничена. Ако болният може да яде сам, да консумира сухари (само от бял хляб), банани, оризова каша. Ястията задължително трябва да бъдат топли, да се приемат разделно и на малки порции.
След отшумяване на основните симптоми, може да се разшири кръгът от позволени продукти. Към менюто да се включат варени каши - овесена, от пшеница (най-добре течни), сварени зеленчуци, с изключение на такива, които са богати на груби влакна (цветно зеле, картофи, моркови), също плодове, нетлъсти риба и месо, изсушен бял хляб. От напитките се позволяват: кисели, компоти, плодови сокове и чай.
Опасни и вредни хранителни продукти при гастроентерит
- тлъсти видове меса и риба;
- млечни продукти с висока масленост;
- бобови култури;
- сладкарски изделия, съдържащи различни кремове, високомаслени плънки и приготвени на основата на маргарини;
- кафе, алкохол, сладки газирани напитки;
- полуфабрикати, храни за бързо приготвяне, фаст фууд;
- маринати, сосове, майонеза, дресинги, консервирани изделия и колбаси;
- пържени ястия;
- прекалено солени, мазни и остри блюда;
- продукти с изтекъл срок на годност, с нарушена цялост на опаковката, неизмити плодове и зеленчуци, сурови месни и рибени ястия;
- продукти с пълнежи, оцветители, засилващи вкуса и аромата добавки и изобщо със съдържание на добавки с код Е.
Всички тези продукти е необходимо да се изключат от менюто на заболелия за минимум месец. При хронично протичане на гастроентерит придържането към такава диета трябва да бъде непрекъснато.
edaplus.info
Снимка: 1PoDietam.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАГНАЛАБС МАГНАЗАЙМ капсули * 60
ГЕНЕЗИС ЛАБОРАТОРИИ ПРОБИОТИК LB капсули * 14
БИ ХЕЛТ БАЦИЛУС КОАГУЛАНС капсули * 20
ХЕРБАЛКАН ГОРЧИВ ЕЛИКСИР тинктура 50 мл
ПРИМАДОФИЛУС БИФИДУС капсули * 90 NATURE'S WAY
ЕНТЕРОЛАЙФ ПРОБИОТИК ФОРТЕ флакони 5 мл * 10
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Костилките от маслини прочистват червата
- Диета № 2 – при гастрити, колити, ентерити
- Изследване на калпротектин
- Лечение с билки при улцерозен колит
- Киселото зеле регулира чревната флора и бори рака
- КП № 68 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ГОРНИЯ ГАСТРОИНТЕСТИНАЛЕН ТРАКТ
- КП № 72 ЕНДОСКОПСКО И МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ОСТРО КЪРВЕНЕ ОТ ГАСТРОИНТЕСТИНАЛНИЯ ТРАКТ
- Вредно ли е да пием кафе на гладно
- Банан
- Как да поддържаме добро чревно здраве
Коментари към Хранене при гастроентерит