Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Пневмония

Хранене при пневмония

Хранене при пневмония - изображение

Пневмонията е инфекциозно заболяване на белите дробове, което се възбужда от вътреклетъчни паразити, бактерии, вируси или гъбички.

Предпоставки за развитие

Често пневмонията може да не бъде самостоятелно заболяване, а да протича на фона на сърдечно-съдови болести, травми или операции. Също така може да се появи в резултат на простуда, висока влажност, ОРВИ, висока степен на обгазяване, умствена или физическа преумора, недохранване, заболявания на белите дробове и тютюнопушене, "задръствания" на белите дробове при тежко болни и стари хора и още редица причини. Няма да се спираме подробно на тях, защото нашата задача е да видим кои храни са полезни за консумация, докато се борим със заболяването.

Хранителният режим при пневмония има за цел да поддържа защитните сили на организма, намалявайки натоварването на имунната система и хранопровода. Много е важно да се намали приемът на количеството мазнини, въглехидрати, сол и да се увеличи консумацията на продукти със съдържание на калций, витамини С, В и А. Храната да се приема на малки порции, не по-малко от 6 пъти дневно, но не бива и болният да бъде насилван да яде, ако не желае.

Ястията трябва да се приготвят на пара, да се пекат на фурна или да се варят, след което да се правят на каша. Задължително да се осигури на болния голямо количество топли напитки.

Диетата в периода на възстановяване е малко по-разнообразна от тази по време на боледуването. Количеството мазнини и въглехидрати може да се увеличи, да се намали това на приеманите течности.

По време на обострена пневмония се препоръчват следните продукти:

  • нетлъсти пилешко, други меса, пилешки или месни бульони;
  • нетлъсти видове риба;
  • киселомлечни продукти;
  • пресни зеленчуци (зеле, моркови, картофи, чесън, лук, зелени листни зеленчуци);
  • пресни плодове (цитруси, ябълки, грозде, диня, круши);
  • сушени плодове (кайсии, стафиди);
  • плодови и зеленчукови сокове и напитки;
  • макаронени изделия и житни храни;
  • отвара от шипки и от касис, несилен чай, сок от боровинки, кисели сокове (от нар, лимон, дюля, ябълки), отвара от сушени плодове;
  • сладка, мед;
  • продукти със съдържание на витамин А и каротин (сметана, яйчен жълтък, сладък пипер, магданоз, зелен лук, кайсии, маруля, облепиха).

Примерно меню при остра форма на пневмония

  • Първа закуска: каша от грис и чаша мляко;
  • Втора закуска: плодов кисел, отвара от пресни или сушени малини с мед;
  • Обяд: ечемичена супа с неконцентриран месен бульон, картофено пюре с риба на пара, диня;
  • Следобедна закуска: ябълково пюре, напитка с дрожди и мед;
  • Вечеря: извара със стафиди, шипкова отвара и шоколад;
  • Преди сън: чаша мляко.

Между храненията може да се приемат прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, затоплена алкална минерална вода.

Храненето през възстановителния период и след отшумяване на пневмонията

  • нетлъсти меса, птиче, риба и леки бульони от тях;
  • киселомлечни продукти, мляко, сирене;
  • яйца;
  • пресни плодове, зеленчуци (и зелени листни), сок от кисело зеле;
  • житни храни, тестени изделия, макарони;
  • сладка, мед, горчив шоколад, конфитюр;
  • плодови или зеленчукови сокове, минерална вода, плодови напитки;
  • чай, шипкови, билкови отвари или такива от касис.

Примерно меню през възстановителния период

  • Първа закуска: две рохки яйца, зеленчукова салата с черен хляб, мляко с кифличка;
  • Втора закуска: шипкова отвара с лимон и мед;
  • Обяд: зеленчукова супа с месен бульон, рибено суфле на пара, картофено пюре, сливов нектар;
  • Следобедна закуска: ябълков компот, мандарини;
  • Вечеря: запеканка от извара, сарми с месо, пресни горски плодове или сладко от тях, напитка с дрожди;
  • Преди сън: сок от червени боровинки със захар.
5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаСнимкиИсторияЗдравни съветиНовиниКлинични пътекиЛеченияБотаникаХранене при...ОрганизацииЗаведенияФизиологияСпециалистиЛайфстайл