Приготвяне на храна в микровълнова: обща характеристика, полза и вреда
От древни времена хората подлагат хранителните продукти на термична обработка. В началото използват огън, след това каменни, глинени или метални пещи, които се загряват с въглища и дърва. В съвременния свят, с напредването на технологиите, се появяват нови начини и уреди, които улесняват процеса на обработка и подобряване вкусовите качества на храните. Едно от тези приспособления е микровълновата фурна, която бързо размразява и затопля продуктите, в нея може за кратко време да се сготвят вкусни ястия.
Общи характеристики
В микровълновата сполучливо се приготвят месо, риба, каши, супи, рагу, десерти. Това става под въздействието на високочестотни магнитни вълни, които бързо нагряват храната. По този начин процесът се ускорява няколко пъти.
Използвайки уреда, може:
- да сварите цвекло за 12-15 минути;
- да приготвите говеждо за 10-12 минути;
- да направите отворена ябълкова пита за 9-12 минути;
- да изпечете картофи за 7-9 минути.
Зеленчуците също може да приготвяте в микровълновата много бързо, освен това, така те запазват хранителните си вещества в готовите ястия.
Уредът е чудесен за направата на топли сандвичи, за затопляне на детски храни.
Друго удобство на печката е наличието на таймер, който дава спокойствие и сигурност на всяка домакиня, че няма да забрави ястието, както и е гаранция, че гозбата ще се приготвя точно толкова дълго, колкото трябва.
Съдове и аксесоари
В търговската мрежа се предлагат специални съдове за използване в микровълнова. Кръглите варианти са по-практични от правоъгълните. Добре е да се покриват със съответните за целта капаци, за да се запази чистотата на уреда. Може да се използват също специално фолио, восъчна хартия. Тези "помощници" ще направят и ястията по-сочни, предпазвайки ги от изсушаване и прегаряне.
Мерки за безопасност
В уреда не трябва да се поставят метални и дървени съдове и прибори. Що се отнася до пластмасовите изделия, дори те невинаги са безопасни, а това зависи от вида на материала, от който са изработени.
Да не се готви в буркани, детските храни да не се затоплят в затворени с капаци бурканчета, да не се варят цели необелени яйца, както и да не се слагат големи кости с малко месо по тях. Всичко това може да повреди фурната.
Полезни свойства на храната, приготвена в микровълнова
Продуктите в уреда се готвят в собствен сок, без да се добавя мазнина, което е по правилата на здравословното хранене. Използват се по-малко подправки, тъй като отлично се запазват техните естествени аромат, вкус и цвят в готовото ястие.
Вредата на храната, приготвена в микровълнова
Смята се, че в такъв уред не е добре да се обработва месо със сухожилия и съединителна тъкан, тъй като веществото, което се образува по време на процеса, наподобява лепило, а това вреди на бъбреците.
Някои поддръжници на природосъобразния начин на живот твърдят, че ястията и продуктите, сготвени в микровълнова, са вредни за организма, тъй като са подложени на електромагнитно влияние. Това не е научно обосновано, известно е, че такива печки нямат радиационно излъчване.
Източник: edaplus.info
Снимки: edaplus.info; romasha.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 12 продукта, които не бива да поставяте в микровълновата фурна
- Какво се случва, когато сложим метал в микровълновата?
- Никога не слагайте тези 9 неща в микровълновата печка
- Бисквити в микровълнова
- Карамелов сос в микровълнова
- Изпробвайте 6 неочаквано практични ползи на микровълновата
- Чийзкейк с портокалов аромат в микровълнова
- Бърз лимонов пудинг в микровълнова
- Почистете микровълновата печка с портокал и лимон
- Почистете микровълновата печка с оцет, вместо с препарати
Коментари към Приготвяне на храна в микровълнова: обща характеристика, полза и вреда