Как да си набавим меланин чрез храната и да намалим посивяването на косата

Обикновено състоянието на косата се влошава с напредването на възрастта и започва процес на посивяване. Той се дължи на стареенето, при което се забавя производството на меланин в организма.
Меланинът е естествен пигмент, който определя цвета на косата, кожата и очите. Ролята му обаче не се ограничава само до пигментацията. Той подпомага доброто състояние на косата, като я предпазва от UV увреждане и от оксидативен стрес.
Консумацията на някои храни може да увеличи производството на меланин, като по този начин предпазва косата от въздействието на околната среда и поддържа нейните блясък и обем.
Как да си набавим меланин чрез храната
Меланинът се образува чрез взаимодействието между изключително важните аминокиселини тирозин и триптофан. С други думи, за да се активизира производството на пигмента, трябва да се приемат продукти, в които се съдържат споменатите аминокиселини.
- Тирозинът се среща в черния дроб на животните, в месните и рибните ястия, в авокадото, в бадемите, в бобовите култури.
- За набавянето на триптофан да се консумират кафяв ориз, фурми, просо, сусам, стриди.
И двете аминокиселини се съдържат във фъстъците и бананите, а за да се преработят активно в меланин, са нужни:
- Каротин – най-голямо количество от него има в плодовете и зеленчуците с жълт и оранжев цвят (тиква, кайсии, мандарини, моркови, праскови, пъпеши, сладки чушки).
- Витамин А – изключително полезен витамин, който помага за по-добро зрение. Съдържа се в черния дроб, в кравето масло, в сирената (особено в бялото саламурено), в сметаната, в чесъна, във водораслите и морското зеле, в броколите.
- Витамин В10 – влиза в състава на яйчния жълтък, киселомлечните продукти, бирената мая, морковите, картофите, рибените ястия, ядките, семената и гъбите.
- Витамин Е – богати на витамина са сушените кайсии, ядките, облепихата, калмарите, змиорката, пшеничният зародиш.

Трябва да се обърне голямо внимание на здравето на задстомашната жлеза. За нея ще се погрижат ензимите.
- Храни с висока концентрация на ензими са: мед (който не е преминал термична обработка), соя, банани, ябълки, авокадо, ядки, чесън, хрян, краставици, покълнали семена, ананас, киви, манго, фурми, грозде, папая, нерафинирани растителни мазнини.
- Ензимите се съдържат в суровите плодове и зеленчуци (под въздействието на ниските температури количеството на ензимите намалява, а при високи те се разрушават напълно).
Други храни, за които се твърди, че подпомагат производството на меланин, са: спанак, яйца, орехи, сьомга, портокали.
- Питание при альбинизме: edaplus.info
- Melanin-Rich Foods for Healthy Hair and Preventing Greying: https://www.olivaclinic.com/blog/melanin-rich-foods-for-hair/
Често задавани въпроси
Има ли храни, които блокират производството на меланин?
Има хранителни продукти, които блокират производството на меланин. Такива са царевицата (особено варената), шоколадът и всякакви сладкарски изделия, виното, прекалено солените и мазните ястия, както и пушената храна.
Защо при някои хора косата побелява много рано?
Причините за ранно посивяване на косите могат да бъдат различни:
- Наследственост – основен фактор;
- Нарушена обмяна на веществата;
- Недостиг на витамин В;
- Недостиг на тирозин, който е съставна част на повечето белтъчини. Затова, за да предотвратите ранното побеляване, специалисти съветват да не се лишавате дълго време от протеинова храна (намерете достоен заместител на диетите с ограничено съдържание на протеини).
- Неправилно хранене: отсъствие на риба в менюто, също на плодове и зеленчуци, оттук и недостатъчното количество на минерални вещества и витамини в организма (калций, желязо, цинк). Липсата на мед води до същия резултат. Минералът постъпва в организма ни чрез някои храни: ядки, пшеничен зародиш, фасул, леща, магданоз;
- Злоупотреба с алкохол и силно кафе;
- Продължително излагане на слънчеви лъчи;
- Стрес, силни емоционални или нервни разтройства;
- Някои заболявания: пернициозна анемия (дефицит на витамин В12), хипертиреоидизъм (увеличена функция на щитовидната жлеза), прогерия (преждевременно стареене) и синдром на Вернер.
Процесът на посивяване на косите е необратим, но може да се опитаме да го забавим или да го намалим.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФОЛИГЕЙН ФОРМУЛА ПРОТИВ ПОСИВЯВАНЕ НА КОСАТА капсули * 60
ВИТИКС ГЕЛ ЗА ПОТЪМНЯВАНЕ НА СВЕТЛИ ПЕТНА 50 мл.
ВИТИСКИН ХИДРОГЕЛ ЗА ПОТЪМНЯВАНЕ НА СВЕТЛИ ПЕТНА 50 мл.
АРСЕЛМЕД ДЕРМАЛЕН ИЗБЕЛВАЩ КОНЦЕНТРАТ 30 мл.
ЕКВИЛИБРА ТРИКОЛОГИКА ШАМПОАН ЗА ЗАЩИТА НА ЦВЕТА 250 мл
ЛИЕРАК ЛУМИЛОДЖИ ДНЕВЕН И НОЩЕН ДВОЕН КОНЦЕНТРАТ СРЕЩУ ПИГМЕНТНИ ПЕТНА 15 мл * 2
СТАТИЯТА е свързана към
- Здравословно хранене
- Естествени средства срещу побеляването на косата
- Меланогенеза
- Къри, Дърво къри
- На какво се дължи преждевременното побеляване на косата
- Забавете побеляването на косите с тоник от кокосово масло и листа от къри
- Меланин в урината
- Обратимо ли е побеляването на косата
- Забавете побеляването на косите с тоник от картофени обелки
- Забавете побеляването на косата с 4 природни средства
- Рискът от сърдечни заболявания при плешивите мъже е пет пъти по-висок
Коментари към Как да си набавим меланин чрез храната и да намалим посивяването на косата