Храни, които повишават производството на меланин
Меланинът е пигмент, който определя цвета на кожата, косата и ириса. Частичната или пълната липса на такова оцветяване медицината определя с термина албинизъм. Заболяването е наследствено и се характеризира с нарушено производство на пигменти, по специално на меланин. Засегнато е и зрението. Заболяването е нелечимо, въпреки че производството на меланин би могло да се подпомогне чрез храната. Това ще е от полза, случай че искате да се сдобиете с приятен цвят на кожата, особено през лятото, когато повечето хора се стремят към красив тен.
>>> Албинизъм – класификация, етиология, клинична картина
Храни, които повишават производството на меланин
Меланинът се образува с помощта на взаимодействието между изключително важните аминокиселини тирозин и триптофан. С други думи, за да се активизира производството на пигмента, трябва да се приемат продукти, в които се съдържат споменатите аминокиселини.
- Тирозинът се среща в черния дроб на животните, месните и рибните ястия, авокадото, бадемите, бобовите култури.
- За набавянето на триптофан да се консумират кафяв ориз, фурми, просо, сусам, стриди.
И двете аминокиселини се съдържат във фъстъците и бананите, а за да се преработят активно в меланин, са нужни:
- Каротин – най-голямо количество от него има в плодовете и зеленчуците с жълт и оранжев цвят (тиква, кайсии, мандарини, моркови, праскови, пъпеши, сладки чушки).
- Витамин А – изключително полезен витамин, защото помага за подобряване на зрението, а това е от голямо значение при албинизма. Съдържа се в черния дроб, кравето масло, сирената (особено в бялото саламурено), сметаната, плодове калина, чесъна, водораслите и морското зеле, броколите.
- Витамин В10 – влиза в състава на яйчния жълтък, киселомлечните продукти, бирената мая, морковите, картофите, рибените ястия, ядките, семената и гъбите.
- Витамин Е – богати на витамина са сушените кайсии, ядките, облепихата, калмарите, змиорката, пшеничния зародиш.
Трябва да се обърне голямо внимание на здравето на задстомашната жлеза. За нея ще се погрижат ензимите.
Знаете ли, че 13 юни е обявен за Международен ден за повишаване на осведомеността относно албинизм? |
- Храни с висока концентрация на ензими са: мед (който не е преминал термична обработка), соя, банани, ябълки, авокадо, ядки, чесън, хрян, краставици, покълнали семена, ананас, киви, манго, фурми, грозде, папая, нерафинирани растителни мазнини.
- Ензимите се съдържат в суровите плодове и зеленчуци (под въздействието на ниските температури количеството на ензимите намалява, а при високи те се разрушават напълно).
>>> Ензимите – какво представляват и каква е ролята им организма
Храни, които блокират производството на меланин
Има хранителни продукти, които блокират производството на меланин. Такива са царевицата (особено варената), шоколадът и всякакви сладкарски изделия, виното, прекалено солените и мазните ястия, както и пушената храна. Те не се препоръчват на хора с албинизъм.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИТИСКИН ХИДРОГЕЛ ЗА ПОТЪМНЯВАНЕ НА СВЕТЛИ ПЕТНА 50 мл.
АРСЕЛМЕД ДЕРМАЛЕН ИЗБЕЛВАЩ КОНЦЕНТРАТ 30 мл.
ЕКВИЛИБРА ТРИКОЛОГИКА ШАМПОАН ЗА ЗАЩИТА НА ЦВЕТА 250 мл
ФОЛИГЕЙН ФОРМУЛА ПРОТИВ ПОСИВЯВАНЕ НА КОСАТА капсули * 60
ЛИЕРАК ЛУМИЛОДЖИ ДНЕВЕН И НОЩЕН ДВОЕН КОНЦЕНТРАТ СРЕЩУ ПИГМЕНТНИ ПЕТНА 15 мл * 2
Безплатна доставка за България!МЕГАТЕН ПЮР НАТУРАЛНО СУХО ОЛИО С МЕЛАНИН 140 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Стройна ангелика
- Слънцезащитни продукти
- Физиология на кожата
- Меланин в урината
- Тумори от меланинообразуващите тъкани
- Животни албиноси: когато природата изчерпа запасите си от боички
- Гълъбов нокът, Хаскап
- Еволюция и расизъм: древните африканци са имали светла кожа
- Хипнотизиращата ангелска красота на албиносите
- Вижте мига, в който бебе с увредено зрение вижда майка си за пръв път
Коментари към Храни, които повишават производството на меланин