Начало Хранене Хранителни съставки Мазнини Триглицериди

Триглицериди

Триглицериди - изображение

Триглицеридите са основни компоненти на мазнините в организмите на хората и животните, както и на растителните мазнини. Съществуват различни видове, които се разделят на наситени и ненаситени.

Триглицеридите са необходими за здравето на хората, но в прекомерни количества могат да бъдат вредни и да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Затова учените са на мнение, че нивото им може да бъде важен показател за метаболитното здраве.

Когато употребяваме повече калирии, отколкото ни е нужно, организмът запазва този излишък под формата на триглицериди, които могат да бъдат използвани на по-късен етап за получаване на енергия.

Болшинството от мазнините, които приемаме, като натуралните масла (полиненаситени и мононенаситени мазнини), животински и транс мазнини, са триглицериди. И полезните, и вредните мазнини допринасят за повишаване нивото на триглицеридите.

Транс-мазнините (например маргарин) и наситените мазнини (като тлъстото червено месо, кожата на домашните птици, сланината и някои от млечните продукти) могат да повишат нивото на триглицеридите повече, отколкото малки порции месо и ненаситените мазнини (зехтин, авокадо, ядки и обезмаслени млечни продукти). Рафинираните, прости въглехидрати и алкохолът също са в състояние да повишат нивото на триглицеридите. Завишените стойности биха могли да бъдат и страничен ефект от употребата на някои лекарствени средства, като бета-блокери, противозачатъчни таблетки, стероиди и диуретици.


Какви опасности крие високото ниво на триглицериди?

Ако нивото на триглицериди в кръвта е прекалено високо, това може да доведе до образуване на холестеролни плаки по стените на артериите. Когато холестеролът се натрупа в артериите, техните стени може да се втвърдят или луменът им да се стесни, а заболяването се нарича атеросклероза. От своя страна, тя увеличава риска от инфаркт, инсулт и сърдечно-съдови проблеми. Учените смятат, че високите нива на триглицеридите са в състояние да доведат до състояния (като затлъстяване и метаболитен синдром), които също са предпоставка за развитите на посочените заболявания.

Хипертриглицеридемия е терминът, с който се обозначават завишените стойности на липидите, за които говорим. Към заболяванията, провокиращи високите нива, се отнасят:

 • недобре контролиран захарен диабет;
 • бъбречни заболявания;
 • алкохолизъм;
 • хипотиреоидизъм;
 • чернодробни заболявания, включително цироза;
 • затлъстяване;
 • генетични нарушения на липидния обмен.

 

Как да се намали нивото на триглицериди в кръвта с помощта на храната?

За нормализиране на количеството триглицериди в кръвта е необходимо да се коригира менюто и да се увеличи физическата активност. И по-конкретно:

 • Нормализиране на телесното тегло

Ако имате натрупани излишни килограми, то свалянето на 3-5 от тях може да помогне за намаляване на триглицеридите в кръвта.

 • Избягване на сладки и рафинирани продукти

Простите въглехидрати, като захар, са способни да повишат нивото над нормата.

 • Прием на полезни мазнини

Наситените мазнини, съдържащи се в месото, да се заменят с по-полезните мононенаситени, чиито източници са растителните продукти, като зехтин, фъстъчено масло, слънчогледово олио. Вместо червено месо може да се консумира богата на Омега-3 мастни киселини риба (скумрия, сардина, херинга, сьомга, аншоа).

 • Ограничаване на алкохола

В алкохолните напитки се съдържат много калории и захар, а по-горе споменахме, че те повишават нивото на триглицеридите в кръвта.

 


Редактор: Радостина Райчева
Източник: foodismedicine.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЛайфстайлИзследвания