Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Пчелен прашец

Пчелен прашец

Пчелен прашец - изображение

Лечебните свойства на пчелния прашец са ценени още от древни времена. Можем да открием факти за използването на продукта в храната дори в Библията, в древни египетски и китайски източници. Фармацевтичният му ефект е установен още от бащата на медицината – Хипократ, също и от Питагор. Според тях пчелният прашец повишава общата жизнеспособност на организма, стимулира работата на вътрешните органи и жлези. Тонизиращото действие и съставът на прашеца го правят постоянна част от менюто на спортистите, защото активното мускулно натоварване изисква постоянен източник на сили.

Често този продукт е наричан прашец на живота, защото съдържа всички вещества, необходими за правилното функциониране на организма.

Интересен факт за пчелния прашец е, че все още не е открит начин да се създава изкуствено.

В китайската медицина, прашецът се смята за едно от най-тонизиращите средства. Притежава изключителни свойства: удължава живота, облекчава протичането на хронични заболявания, намалява нуждата от наркотични вещества, оказва пречистващо действие върху организма. Характеризира се и с антибиотични и противоракови свойства, предпазва организма от радиационното въздействие.

Днес, проблемът за здравословното хранене придобива глобални мащаби, затова често менюто болните включва пчелен прашец.

Учени са установили, че той е свързващо звено между останалите продукти, правейки храната по-пълноценна и натурална. Съдържанието на аминокиселини в продукта е няколко пъти по-високо от това в говеждото месо и в яйца със сирене. Опити доказват, че в прашеца има вещество, което възпрепятства развитието на бактерии в организма. Силно изразено антибактериално действие на този пчелен продукт се наблюдава при салмонела. Високото съдържание на хранителни влакна и целулоза го правят незаменим за хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт. Лабораторни опити, проведени върху животни, показват, че веществото въздейства благоприятно върху общия състав на кръвта. При редовна употреба се подобрява съставът на кръвта на страдащи от анемия, увеличава се съдържанието на хемоглобин в кръвната плазма. Прашецът е полезен и за хората с повишен холестерол, понижава съдържанието му и това на триглицеридите, също допринася за намаляването на плътността на липопротеините.

Лечебните качества на пчелния прашец не свършват: той е добро средство срещу алергии и треска, върши чудеса при хора с наднормено тегло, благодарение на сложния си и полезен състав, регулира химичните процеси, чиито дисбаланс често води до натрупването на излишни килограми (помага за изгарянето на калориите). Продуктът е нискокалоричен и не се напълнява от него. 15% от състава на прашеца са лецитин, който разтваря мазнините в организма ни. Благодарение на фениланина в състава, пчелният продукт потиска апетита, намалява глада, следователно влияе за намаляване на теглото. Също подобрява външния вид: тези, които го използват като козметично средство или го приемат редовно се радват на здрава и красива кожа, на свеж вид, който се запазва дълги години. Научни изследвания потвърждават, че прашецът помага за обновяването на клетките на кожата и за задържането на влагата в тях.

В състава на продукта влиза богат комплекс от аминокиселини, хормони, ензими и други вещества, така необходими за строежа на здрави клетки и тъкани.

Свойствата на пчелния прашец са потресаващи. Той помага да съхраним здравето и външния си вид, без да оказва странични ефекти.

4.3, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноРецептиСпортЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниИсторияПроизводителиСъставкиЛеченияИзследванияФизиологияБотаникаЕ-тата в храните