Витамин N (липоева или тиоктова киселина)

Витамин N, наричан още липоева или тиоктова киселина, е един от редките витамини, който обаче е много необходим за организма ни. Изолиран е от говежди черен дроб, а през 50-те години на 20 век е синтезиран химично от американски микробиолози.
Ролята на Витамин N за организма
Веществото се смята за един от най-силните естествени антиоксиданти, т.е. бори се със свободните радикали, окисляващи клетките на тялото ни, като по този начин ги разрушават. Освен това, витаминът засилва действието на останалите антиоксиданти, в което същност се състои основната му роля. С други думи, той се грижи за здравето ни по естествен начин, повишавайки защитните сили и работоспособността на организма. И това не е всичко...
Витамин N:
- участва в множество биохимични процеси, например гликолиза - превръщането на захарите в енергия;
- поддържа дейността на митохондриите (малки структури, намиращи се във вътрешността на всяка клетка на мускулната тъкан);
- важен елемент е за регулирането обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите;
- подобрява функциите на черния дроб;
- повишава потреблението на кислород от клетките на главния мозък;
- понижава общото ниво на холестерол в кръвта;
- притежава детоксикиращо, спазмолитично и холеритично действия.
Симптоми при недостиг на витамин N
При недостиг на витамина в организма се натрупват неполезни киселини, включително пирогроздена. Това води до появата на различни неврологични разстройства:
- възпаления на един нерв (неврити) или на няколко (полиневрити);
- тикове и припадъци;
- световъртеж;
- чести простуди и вирусни инфекции.
Дневната необходимост
Дневната необходимост на организма от витамин N е 0,5 мг, но при наличие на редица заболявания се назначават допълнителни дози (например: хронична умора, сърдечно-съдови заболявания, вирусни инфекции, атеросклероза, липса на концентрация, болест на Алцхаймер, хепатити, цироза и други).
Продукти, съдържащи витамин N:
- всички млечни продукти;
- говеждо месо и птици;
- черен дроб и бъбреци;
- зеле;
- всички видове листни зеленчуци;
- кафяв ориз.
Коментари към Витамин N (липоева или тиоктова киселина)