Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Витамин В7 (витамин Н, биотин)

Витамин В7 (витамин Н, биотин)

Витамин В7 (витамин Н, биотин) - изображение

Витамин Н (биотин) е разтворим във вода при високо рН и се разрушава при много високи температури. Говорейки за биотина, трябва да споменем, че красотата на кожата и косата ни започва отвътре. Нито едно козметично студио или салон за красота не е в състояние да ни направи по-красиви, отколкото отличното функциониране на чревната флора, синтезираща непрекъснато витамин В7 и снабдяваща организма ни с него.

Красотата зависи и от здравето на черния дроб: в него трябва да има непрекъснат минимум от 0,001 грама биотин.

Източници на витамин Н

Биотинът се съдържа в много хранителни продукти, но съдържанието му е по-високо в тези с животински произход - свински и говежди черни дробове и бъбреци, говеждо сърце, яйчен жълтък. Витамин В7 има и в: говеждо, гелешко, пилешко меса, в кравето мляко и сирената, в херинга, камбала, консервирани сардини.

От растителните продукти богати на веществото са: доматите, соята, оризовите трици, пшеничното брашно, фъстъци, зелен грах, моркови, цветно зеле, ябълки, портокали, банани, пъпеш, картофи, зелен лук, ръжени зърна.

В тъканите на животните, биотинът е свързан с протеините, а в плодовете и зеленчуците се съдържа в свободно състояние. Всички тези продукти са източници на биотин, но този, който е необходим на човешките клетки се синтезира в чревната микрофлора в условията на правилно хранене и добро здраве.

Ние можем сами да произвеждаме биотин, но само ако чревната микрофлора е в отлично състояние, получава пълноценни хранителни вещества и може спокойно да работи за благото на нашите здраве и красота.

Роля и значение на витамин В7

Много е лесно да се наруши баланса и да се внесе безпорядък в стомашно-чревната система - достатъчно е да изпиете 100 грама водка, да хапнете нещо сладко или тлъсто, ако приемате антибиотици - всичко това води до намаляване производството на биотин.

Въглехидратният обмен също зависи от витамина, тъй като той взаимодейства с инсулина, участва в синтеза на веществата, отговаря за обмяната на глюкозата - най-важният прост въглехидрат. Затова лекари предписват биотин на болни от захарен диабет, за да се подобри обмяната на глюкозата.

Биотинът съдържа сяра, която доставя до кожните клетки, косата, ноктите, поддържайки ги в добро здраве: регулира мастния обмен, предотвратява прекаленото отделяне на себиум и себореята.

Недостигът от веществото може да доведе до внезапна смърт при новородени. Витаминът помага за снабдяването на нервните клетки с енергия, но не участва в психични процеси (функциите му се ограничават с физиологичните процеси).

Дневна необходимост от витамин В7

Дневното количество биотин, от което се нуждае човешкия организъм е от 30 до 100 мкг, за бременни и кърмещи жени - с 20 мкг повече.

Недостиг и излишък на витамин Н

Признаци на дефицит:

- косопад;

- възпалена и бледа кожа (също и лигавици);

- депресия;

- анемия;

- изменения на кръвната захар;

- мускулни болки;

- липса на апетит;

- възможно атрофиране на вкусовите рецептори;

- гадене;

- безсъние.

При недостиг на веществото най-често се усеща умора, раздразнение, потиснатост, изпадане в състояние на апатия, сънливост.

Появата на странични ефекти вследствие на прием на биотин са рядкост. Те могат да се появят при индивидуална непоносимост към витамина: кожен обрив, уртикария, задух, болка в гърдите.

Предозиране с витамина не е отбелязано, дори при малки деца и бременни жени.

4.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияФизиологияЛеченияЗдравни съветиЛайфстайл