Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Витамин В5 (Пантотенова киселина)

Витамин В5 (Пантотенова киселина)

Витамин В5 (Пантотенова киселина) - изображение

Витамин В5 е необходим за удължаване продължителността на живота. Недостигът му в организма води до нарушена обмяна на веществата, дерматити, депигментация, спиране на растежа и други. Ако косите ви побеляват, появяват се бели петна по тялото ви, ако кожата ви се струва увиснала и суха, ако пълнеете - незабавно променете менюто си! Пантотеновата киселина може да удължи живота с до 10 години, според доктор Уилямс, който първи синтезира това съединение. Освен това, витаминът лекува алергии, помага за растежа на косата, отстранява множество кожни заболявания. "Пантотен" (от гръцки) означава "навсякъде", което значи, че пантотеновата киселина може да се открие в месото, плодовете, зеленчуците, ядките, семената, зърната. В5 се унищожава лесно при консервиране, замразяване и друга обработка на продуктите, затова само необработените такива са в състояние да осигурят веществото на организма.

Витамин В5 е водоразтворим витамин, чиято основна роля е да участва в производството на енергия за клетките. Той има важно значение за ацетилирането и окисляването, взима участие в обмяната на мазнините и въглехидратите и в синтеза на ацетилхолина, кортикостероидите, порфирините, надбъбречните хормони; регулира дейността на нервната система и моторната функция на червата; необходим е за поддържането на кожата и лигавиците в добро състояние; помага за зарастването на раните.

Витамин В5 се абсорбира в тънките черва, попада в кръвта, частично в "капана" на еритроцитите и се трансформира в коензим А; останалата част циркулира в свободно състояние. Веществото се разпределя по всички тъкани, отделя се чрез бъбреците, предимно под формата на свободна пантотенова киселина.

Дефицитът на витамин В5 може да се прояви във вид на хипогликемия, язви на дванадесетопръстника, заболявания на кожата и кръвта. С недостатъчното количество от витамина се обяснява и изтръпването (мравучкане) на крайниците (парестезия).

Човешкият организъм се нуждае от около 5-10 мг В5 дневно, но количеството съществено се увеличава при заболявания на стомашно-чревния тракт, при тежки физически натоварвания, също в следоперативен период, при тежки инфекции, стрес.

Източници на витамин В5:

Основни - хлебна мая, бирена мая, суров яйчен жълтък, черен дроб, бъбреци, киселомлечни продукти, зелените части на растенията (лук, морков, репички и др.), фъстъци, каши от цели зърна, тъмно пуешко месо, трици, овесени ядки.

Други - месо, птици, риба, пълнозърнест хляб, ядки, пчелно млечице (до 50 мг%), биологично активни добавки към храната.

Ролята на витамин В5 за човешкия организъм:

- Основна: участва в клетъчния процес за производство на енергия; стартира процеса на липолиза - освобождаване на мазнините от адипоцитите (мастните клетки) и изгарянето. По този начин се образува допълнителна енергия, която е от изключително значение за организма при повишени умствени и физически натоварвания.

- Витаминът и възпаленията: противовъзпалителното действие на пантотеновата киселина се обяснява с нейното участие в обменните процеси на надбъбречната жлеза, където веществото синтезира глюкокортикоидите. Те помагат в борбата на тялото с всякакви възпаления, включвайки защитните му реакции в отговор на постъпването на външни микроорганизми. Кортикалната част на надбъбречните жлези е най-функционална сред всички жлези в организма. Тя може да произвежда хормони само 6 часа в денонощието, а през останалото време си почива. Необходими са й големи количества пантотенова киселина, за да може да се пребори успешно с всички неблагоприятни фактори, както с повишени психично-емоционални натоварвания, така и с патогенни микроби.

- В клетките на организма В5 взима участие в създаването на стотици ензими за ускоряване на обменните реакции. Един такъв процес е преобразуването на витамин В4-холин в мозъка (с помощта на пантотеновата киселина) в невротрансмитер ацетилхолин. Невротронсмитерите играят важна роля за главния мозък и за цялата нервна система, тъй като с тяхна помощ преминават всички свързващи сигнали, включително сетивните импулси. Това е и причината за високата концентрация на витамин В5 в мозъчните клетки. Пантотеновата киселина стимулира работата на мозъка, намалява разсеяността, чувството на съмнение, забравянето и леки депресивни разтройства.

- За имунитета - помага за производството на антитела, стартира обновяването на клетките (особено на кожата и лигавиците), това означава, че помага и за по-бързото заздравяване на рани. Освен това, витаминът повишава бариерните свойства на лигавиците, предпазвайки ги от инфекции.

 

 

4.1, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиХранене при...НовиниЛеченияФизиологияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноДиетиИсторияАнкетиСоциални грижиТестовеСпортПатологияИзследванияАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиБотаника