Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранително отравяне

Хранене при хранително отравяне

Хранене при хранително отравяне - изображение

Хранителното отравяне е опасно състояние на храносмилателната система, което настъпва обикновено 24 часа след приема на храна, заразена с патогенни бактерии, токсини или вируси. Симптомите на натравянето са: гадене, повръщане, диария, припадъци, понякога треска.

Защо е важно да се спазва диета при натравяне?

Изключително важно е диетата да включва здравословна и лека храна, за да подсили и възстанови организма. Хранителното отравяне може да се превърне в сериозен проблем, който понякога изисква лекарска намеса, особено, ако са на лице обезводняване или кървави екскременти.

С какво трябва да се храним?

Диетата трябва да се състои от лека храна, която се усвоява лесно от организма. Процесът на храносмилане започва още със сдъвкването на храната, продължава в храносмилателния тракт, затова е необходимо да се избират такива продукти, които да не изискват големи усилия за преработка от страна на храносмилателната система (например, каша от грис или приготвен на пара ориз в пилешки бульон).

Повръщането и диарията водят до тежко обезводняване на организма и нарушаване на електролитния баланс. За да се избегне обезводняването трябва да се приема много вода и леки билкови чайове. Важно е да се компенсира загубата на течности с нискокалорични напитки. Изпивайте минимум по 1,0 литър вода дневно. 

Джинджифилът и ментовият чай без мляко могат да успокоят раздразнената стомашна лигавица и да избавят от гадене.

Какво не трябва да се консумира?

Изключват се тежки и мазни храни, също такива с високо съдържание на захар, например: люти чушки, тлъсти ястия, сладки изделия, алкохол. Всички тези продукти дразнят лигавиците на стомаха и червата, което води до разтройство на храносмилателната система и усложнения на един по-късен етап.

Диетата при хранително отравяне не трябва да съдържа "тежки" източници на протеини. Необходимо е да се избягва месото (например говеждото) в продължение на няколко дни след натравянето, защото продуктите с голямо количество мазнини и белтъчини се усвояват по-трудно и натоварват храносмилателната система. Избирайте леките меса (пилешки гърди или риба), добре е да са приготвени на пара, запечени или сварени в несилни бульони.

От менюто се изключват ястия и храни, които са сурови или недобре обработени, защото са потенциални източници на вредни бактерии, които могат да влошат състоянието или да предизвикат друго хранително натравяне. По-дълго време трябва да се варят продуктите като яйца, месо, риба, за да се убият бактериите.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияСнимкиЗдравни съветиБотаникаОткритияХранене при...РецептиСпециалистиКлинични пътекиЛайфстайл