Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Хранителни продукти, съдържащи никотин

Хранителни продукти, съдържащи никотин

Хранителни продукти, съдържащи никотин - изображение

Никотинът е наркотично вещество, към което се проявява зависимост. Известно е, че се съдържа в листата на растението тютюн, но не само. Никотин, макар и в малки дози, има и в някои хранителни продукти, при това съвсем обикновени и достъпни. Нека видим някои от тях...

 

Патладжан

Сред зеленчуците най-богат на никотин е патладжанът. Концентрацията на веществото достига 100 нг/г.

патладжан

Снимка: inmoment.ru

Зелени домати

Зелените домати също са природен източник на никотин в концентрация 42,8 нг/г.

зелени домати

Снимка: Depositphotos.com. Автор: semenovpv; poleznenko.ru

Цветно зеле

В този зеленчук има по-малко никотин - едва 16,8 нг/г.

 цветно зеле

Снимка: tutknow.ru

Картофи

Учудени ли сте? Да, картофите са още един продукт, който често присъства на трапезата ни и в състава му влиза никотин, чиято приблизителна концентрация е 7,1 нг/г.

картофи

Снимка: avito.ru

 

Сладки чушки

В сладките чушки има сродни на никотина алкалоиди, като соланин и соланадин, а съотношението им в продукта е съответно 7,7 – 9,2 мг на 100 г чушки.

чушки

Снимка: foodandhealth.ru

 

Чай (зелен и черен)

Чаят (особено зеленият и черният) е признат за лидер сред здравословните напитки. Но чаените листа също съдържат известни количества никотин - до 100 нг/г. В бързо разтворимите варианти дозата е значително по-голяма и достига до 285 нг/г.

чай


Информацията по-горе не означава, че консумацията на тези храни трябва да бъде прекратена, напротив - те са безвредни и дори полезни. По информация на Американската Неврологична Асоциация продуктите със съдържание на никотин могат да помогнат за профилактика срещу развитието на болест на Паркинсон.


Какви количества от тези храни заместват една цигара?

От 0,5 до 3 мг никотин получава тялото от 1 цигара (такова е количеството, посочено върху кутиите с цигари). Следователно, трябва да изядете 5 килограма патладжани, 12 килограма пресни картофи или да изпиете 9,5 литра доматен сок, за да си набавите такава доза от веществото. Разбирате, че това е невъзможно и няма как изцяло да се премине на хранителни източници на никотин, нито пък нормалната консумация на тези храни може да бъде опасна за здравето.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: poleznenko.ru
Заглавна снимка: aif.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноТестовеАлт. медицинаЛеченияБотаника