Хранене при шок

Шокът е съвкупност от нарушения на сърдечната дейност, дишането, на нервно-ендокринната регулация и обмяната на веществата, които са следствие от свръх силно раздразнение.
Проявява се, когато кръвообращението се намали до критичния минимум. Това може да се случи при голяма загуба на кръв, например, също при алергии, сепсис и заболявания на сърдечно-съдовата система.
Симптомите:
- страх или възбуда;
- посиняване на устните и ноктите;
- болки в гърдите;
- дезориентация;
- световъртеж, припадъци, понижаване на кръвното налягане, бледост;
- учестен пулс и повърхностно дишане;
- безсилие и безсъзнание.
Полезни храни при шок
- Лечението започва първо с отстраняване на причините за наличие на състоянието. Те са важни и за начина на хранене занапред. Например, при термичен шок, трябва да се приемат продукти, които няма да допуснат обезводняване на организма, регулират обменните процеси, извеждат токсините от тялото и стимулират защитните му функции.
- Препоръчва се ястията да бъдат сварени или приготвени на пара.
- Месата да не бъдат тлъсти (заешко, пилешко), рибата също. Месото дава на организма желязо и белтъчини, а рибата - полезни полиненаситени омега мазнини, йод, калий, бром, магнезий, кобалт и витамини А, В, D, РР. Всички тези елементи не само повишават работоспособността на човек и му дават жизнена енергия, но и помагат при създаването на клетъчни мембрани, както и за нормализирането работата на сърдечно-съдовата система. Следователно рибата е полезна храна и при кардиогенен шок.
- Полезно е да се приемат мляко и млечни продукти. Но, ако шокът е термичен, се препоръчва консултация с лекар, тъй като е възможно той да изключи млечнокиселите изделия, за да се избегне подуване на корема и натоварване на стомаха. Млякото съдържа белтък, който се усвоява добре и дори помага за преборване на инфекциите, в резултат на имуноглобулините, които се произвеждат благодарение на този продукт. Затова млякото се препоръчва при хора, страдащи от инфекциозно-токсичен шок. Освен това то понижава кръвното налягане, притежава успокояващи свойства, намалява стомашната киселинност и действа благоприятно върху кожата. Кефирът успокоява при неврози и разстройства не нервната система. Сирената съдържат витамини от групи А и В, също повлияват добре състоянието на кожата, помагат на организма да се справи с инфекциите и токсините, намаляват апетита.
- Да се употребяват растителни мазнини (зехтин, слънчогледово олио и царевично масло). Те насищат тялото с витамини А, D, Е, F и микроелементи, помагат при нарушения в кръвообращението, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. Също така нормализират обмяната на веществата, допринасят за по-бързото зарастване на рани и подсилват имунитета.
- Препоръчва се консумацията на каши, особено от елда, тъй като е богата на много полезни вещества, които насищат организма с целулоза и му помагат да се бори със заболявания на сърцето. Елдата е незаменима при сърдечно-съдови проблеми и захарен диабет, защото в състава й има магнезий и калий. Перленият ечемик дава на тялото витамини от група В и антиоксиданти, като по този начин му помага в борбата с токсините, подсилва се имунната система. Оризът е полезен заради високото си съдържание на фолиева киселина, тиамин и каротин, участващи в процесите на кръвообразуване и нормализиращи обмяната на веществата. Също така те извеждат вредните соли от организма. Просото подобрява храносмилането, а овесените ядки възпрепятстват появата на холестерол, предпазвайки стените на кръвоносните съдове. Понякога лекарите препоръчват консумацията на грис, тъй като той насища организма и се усвоява лесно.
- Добре е да се консумират зеленчуци и некисели плодове под формата на желе, мус, кисели. Те подсилват тялото, давайки му полезни витамини и минерали. Може да се приготвят зеленчукови супи, защото се усвояват добре и действат благоприятно върху храносмилателната система.
Що се отнася до течностите, може да се пият:
- сокове от некисели плодове, разредени с вода (те дават минерали и витамини на организма, подсилват имунитета);
- несилен чай с прясно мляко (препоръчва се при инфекции, натравяния, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, слабост, заради аминокиселините в продукта, които добре се съединяват с млечната емулсия);
- шипкова отвара е полезно да се пие, защото тя понижава кръвното налягане и подсилва имунитета, действа благоприятно върху кръвообразуването и сърдечно-съдовата система (хората, страдащи от тромбози, гастрит и хипервитаминоза С, да се консултират с лекар преди употребата на отварата).
Опасни и вредни хранителни продукти при шок
Тъй като шокът е следствие от травми, алергии или преливане на кръв, то списъкът на неподходящи за консумация продукти се определя пряко от причината за състоянието.
Но можем да обобщим храните, които при всички случаи са вредни и дори опасни при страдащи от шок.
- Кофеин - не е желателен приемът му, защото не действа добре върху нервната система и може да провокира усложнения на проблема.
- Прекомерната консумация на сладки изделия крие риск от нарушена работа на стомашно-чревния тракт, а като следствие от това - натоварване на организма.
- Алкохолните напитки са вредни, тъй като тровят тялото с токсини.
- Прекалено мазната храна, също острите, солени, пушени и консервирани ястия и продукти допринасят за образуване на холестерол и оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовата система.
- Гъби не трябва да се ядат, защото организмът се натоварва при преработката им.
- Млечните продукти и яйцата е възможно да бъдат изключени от менюто при термичен шок по препоръка на лекар, защото натоварват стомашно-чревния тракт.
Източник:
edaplus.info
Снимка: diets.ru
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Лечение на спешни състояния
- Шоков черен дроб
- Циркулаторен шок
- Системните стероиди
- Шоков бъбрек
- При жените има по-голям риск от шок след преживяна катастрофа
- Вземете мерки за борба с шока, още преди да е пристигнала Бърза помощ
- Тренировъчни серии с по 100 повторения за шокиране на тялото
- Шоков бял дроб
- По какви признаци да разпознаете дали пострадалият е в състояние на шок?
Коментари към Хранене при шок