Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хипоплазия

Хранене при хипоплазия

Хранене при хипоплазия - изображение

В медицината с термина хипоплазия се обозначават състояния, изразяващи се с недоразвити органи и тъкани (с по-малки размери от необходимото и с понижени функции).

Нарушенията при някой от органите или на части от тях са заложени още вътре в утробата. Затова, ако детето се роди с нормални органи и тъкани, които не се развиват правилно под въздействието на определени фактори, то диагнозата не е хипоплазия и става дума за друго състояние.

Вроденото заболяване невинаги може да се установи веднага (например хипоплазията на млечната жлеза се проявява само в периода на полово съзряване).

Аномалията може да засегне всеки орган, тъкан или целия организъм. Крайна проява на патологията е аплазията - пълната липса на орган. Ако целият организъм е поразен от заболяването, то се нарича микросомия - разновидност на нанизъма.


Видове хипоплазия:

  • на матката;
  • на вертебралните артерии;
  • на щитовидната жлеза;
  • на зъбите;
  • на бъбреците;
  • микроцефалия;
  • на костната тъкан;
  • на сърцето;
  • на млечните жлези;
  • на яйчниците;
  • на тестисите.


Причини за хипоплазия

Аномалията е следствие от нарушено вътреутробно развитие на плода, което е възможно да бъде провокирано от:

  • травми по време на бременността;
  • неправилно положение на плода;
  • недостатъчно количество околоплодна течност;
  • невроендокринни разстройства;
  • въздействие на високи температури;
  • изкарани инфекциозни заболявания по време на бременността;
  • хромозомни аномалии;
  • хормонален дисбаланс;
  • облъчване с радиоактивни вещества;
  • токсикоза;
  • заболявания на стомашно-чревния тракт при бременни жени;
  • вроден порок на сърцето;
  • родови травми;
  • хиповитаминоза;
  • прекомерни физически натоварвания;
  • нервно изтощение;
  • изкуствено хранене на бебето.

Полезни хранителни продукти при хипоплазия

Като профилактика срещу поява на заболяването при новородени, на бременната жена се препоръчва рационално хранене и консумацията на повече:

  • натурални продукти: сезонни плодове, зеленчуци, бобови култури;
  • месо и риба;
  • плодове и зеленчуци, необелени и със семената;
  • печени или сварени необелени картофи;
  • мед;
  • стафиди;
  • киселомлечни продукти - извара, натурално кисело мляко, кефир;
  • храни със съдържание на желязо - боб, овесени ядки, ориз, малини, ряпа, ягоди, домати, целина, орехи.


Опасни и вредни хранителни продукти при хипоплазия

По време на бременност е добре да се ограничи приемът на:

  • екзотични плодове, тъй като за обработката им са необходими специални ензими, а и биха могли да се окажат силни алергени;
  • яркожълтите и оранжеви плодове и зеленчуци да присъстват по-рядко на трапезата, защото също са в състояние да предизвикат алергични реакции;
  • фаст фууд;
  • месо, преминало недостатъчна термична обработка (със следи от кръв по него);
  • алкохолни напитки;
  • сирена с плесен;
  • суши;
  • подсладени газирани напитки;
  • сосове и майонеза, които не са домашно производство.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: yinstill.com

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория