Хранене при хипоплазия
В медицината с термина хипоплазия се обозначават състояния, изразяващи се с недоразвити органи и тъкани (с по-малки размери от необходимото и с понижени функции).
Нарушенията при някой от органите или на части от тях са заложени още вътре в утробата. Затова, ако детето се роди с нормални органи и тъкани, които не се развиват правилно под въздействието на определени фактори, то диагнозата не е хипоплазия и става дума за друго състояние.
Вроденото заболяване невинаги може да се установи веднага (например хипоплазията на млечната жлеза се проявява само в периода на полово съзряване).
Аномалията може да засегне всеки орган, тъкан или целия организъм. Крайна проява на патологията е аплазията - пълната липса на орган. Ако целият организъм е поразен от заболяването, то се нарича микросомия - разновидност на нанизъма.
Видове хипоплазия:
- на матката;
- на вертебралните артерии;
- на щитовидната жлеза;
- на зъбите;
- на бъбреците;
- микроцефалия;
- на костната тъкан;
- на сърцето;
- на млечните жлези;
- на яйчниците;
- на тестисите.
Причини за хипоплазия
Аномалията е следствие от нарушено вътреутробно развитие на плода, което е възможно да бъде провокирано от:
- травми по време на бременността;
- неправилно положение на плода;
- недостатъчно количество околоплодна течност;
- невроендокринни разстройства;
- въздействие на високи температури;
- изкарани инфекциозни заболявания по време на бременността;
- хромозомни аномалии;
- хормонален дисбаланс;
- облъчване с радиоактивни вещества;
- токсикоза;
- заболявания на стомашно-чревния тракт при бременни жени;
- вроден порок на сърцето;
- родови травми;
- хиповитаминоза;
- прекомерни физически натоварвания;
- нервно изтощение;
- изкуствено хранене на бебето.
Полезни хранителни продукти при хипоплазия
Като профилактика срещу поява на заболяването при новородени, на бременната жена се препоръчва рационално хранене и консумацията на повече:
- натурални продукти: сезонни плодове, зеленчуци, бобови култури;
- месо и риба;
- плодове и зеленчуци, необелени и със семената;
- печени или сварени необелени картофи;
- мед;
- стафиди;
- киселомлечни продукти - извара, натурално кисело мляко, кефир;
- храни със съдържание на желязо - боб, овесени ядки, ориз, малини, ряпа, ягоди, домати, целина, орехи.
Опасни и вредни хранителни продукти при хипоплазия
По време на бременност е добре да се ограничи приемът на:
- екзотични плодове, тъй като за обработката им са необходими специални ензими, а и биха могли да се окажат силни алергени;
- яркожълтите и оранжеви плодове и зеленчуци да присъстват по-рядко на трапезата, защото също са в състояние да предизвикат алергични реакции;
- фаст фууд;
- месо, преминало недостатъчна термична обработка (със следи от кръв по него);
- алкохолни напитки;
- сирена с плесен;
- суши;
- подсладени газирани напитки;
- сосове и майонеза, които не са домашно производство.
edaplus.info
Снимка: yinstill.com
Коментари към Хранене при хипоплазия