Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при хейлит

Хранене при хейлит

Хранене при хейлит - изображение

Хейлитът представлява възпаление на устните, при което се засяга червената им граница и лигавиците. Роговият слой на кожата на устните е значително по-тънък, отколкото на други части от тялото. Освен това устните винаги са открити и са подложени на въздействието на различни дразнители и фактори (студ, слънчева радиация, химични елементи, съдържащи се в козметичните средства, храна и други). Затова всеки човек в даден момент от живота си се сблъсква с подобен проблем.

Медиците рядко го определят като самостоятелна диагноза, не се приема серозно и от пациентите. Но лекомисленото отношение към хейлита може да доведе до сериозни последици за здравето.

Причини за появата на възпалението може да бъдат:

  • алергична реакция (от прах, храни, лекарства);
  • дерматози от различен характер;
  • некачествени козметични средства;
  • интензивна слънчева радиация, прекалено висока температура на въздуха или силен студ;
  • остър дефицит на витамини от група В;
  • химични, термични или механични травми на устните;
  • разстройства на нервната система (например: депресивни състояния);
  • инфекции, възникнали като усложнения след поява на херпес;
  • професионалната дейност (например: при музиканти, свирещи на духови инструменти);
  • хиперфункция на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза);
  • неврит на лицевия нерв;
  • проблеми в дейността на имунната система;
  • вродени или придобити аномалии на малките слюнчени жлези;
  • кариес и пародонтоза;
  • генетична предразположеност;
  • тютюнопушене.

Различават се няколко вида хейлит, които се диагностицират според оплакванията на пациента и резултатите от хистологичните изследвания на засегнатите тъкани. Лечението зависи от вида и причините, провокирали проблема. Що се отнася до храненето, то е важна част от терапията при хейлит. Менюто трябва да бъде балансирано, в него да влизат продукти, подсилващи имунитета и регенерацията на кожните клетки.


Полезни храни при хейлит:

  • киселомлечни продукти с ниска масленост;
  • храни със съдържание на витамини от група В: говежди черен дроб, ядки, семена, яйчени белтъци, риба, пилешко месо, соево мляко, бобови култури, банани, овесени ядки, спанак;
  • морско зеле;
  • пресни и листни зеленчуци;
  • растително масло;
  • сварено нетлъсто месо;
  • сьомга, сардина, херинга;
  • зелен чай;
  • сезонни плодове.


Вредни храни при хейлит

За да бъде лечението ефективно, от менюто следва да се изключат продукти, които дразнят възпалената кожа на устните:

  • остра, гореща, солена и пикантна храна;
  • мариновани и пушени продукти;
  • фаст фууд, пържени картофи, крекери, чипсове;
  • прости въглехидрати: изделия от маслено тесто, недомашни печива;
  • продукти-алергени: кокоши яйца (жълтък), цитрусови плодове, шоколад, червени ягодоплодни, мед, патладжани, домати, червен хайвер;
  • недомашно приготвени сосове.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаНовиниЛюбопитноПатологияЛечения