Хранене при фоликулит
Фоликулитът е инфекциозно кожно заболяване, което може да има вирусен, гъбичен или бактериален произход. В средните части на космените фоликули се образуват пустули с гнойно съдържание, които след няколко дни се отварят и на тяхно място се появяват малки язви, превръщащи се в белези след зарастване.
Полезни хранителни продукти при фоликулит
Страдащият от фоликулит е необходимо да се храни пълноценно, за да може организмът да има сили да се бори с инфекцията. Затова менюто трябва да включва нетлъсти нисковъглехидратни продукти, богати на витамини и целулоза. Такива са:
- млечни изделия: извара, кашкавал, прясно мляко, кефир;
- кокоши и пъдпъдъчи яйца;
- ленени олио и семена, мюсли, зърнени каши и запеканки;
- кисело зеле, касис, шипкова отвара (изобилстват от витамин С);
- салати от пресни зеленчуци и сезонни плодове;
- нетлъсти риба и месо;
- сушени плодове;
- зеленолистни зеленчуци;
- бобови култури: нахут, боб, грах;
- говежди и пилешки черен дроб.
Опасни и вредни хранителни продукти при фоликулит
Пациентите с рецидивиращ фоликулит следва да се откажат от продукти като:
- печива, замесени с дрожди
- консерви, включително домашно приготвени;
- печива от маслено тесто, сладкарски изделия;
- пикантни сосове и подправки;
- тлъсти меса и риба;
- полуфабрикати и фаст фууд;
- животински мазнини;
- туршии и маринати;
- мазна храна.
Източник:
edaplus.info
Още по темата:
Коментари към Хранене при фоликулит