Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при фоликулит

Хранене при фоликулит

Хранене при фоликулит - изображение

Фоликулитът е инфекциозно кожно заболяване, което може да има вирусен, гъбичен или бактериален произход. В средните части на космените фоликули се образуват пустули с гнойно съдържание, които след няколко дни се отварят и на тяхно място се появяват малки язви, превръщащи се в белези след зарастване.


Полезни хранителни продукти при фоликулит

Страдащият от фоликулит е необходимо да се храни пълноценно, за да може организмът да има сили да се бори с инфекцията. Затова менюто трябва да включва нетлъсти нисковъглехидратни продукти, богати на витамини и целулоза. Такива са:

  • млечни изделия: извара, кашкавал, прясно мляко, кефир;
  • кокоши и пъдпъдъчи яйца;
  • ленени олио и семена, мюсли, зърнени каши и запеканки;
  • кисело зеле, касис, шипкова отвара (изобилстват от витамин С);
  • салати от пресни зеленчуци и сезонни плодове;
  • нетлъсти риба и месо;
  • сушени плодове;
  • зеленолистни зеленчуци;
  • бобови култури: нахут, боб, грах;
  • говежди и пилешки черен дроб.


Опасни и вредни хранителни продукти при фоликулит

Пациентите с рецидивиращ фоликулит следва да се откажат от продукти като:

  • печива, замесени с дрожди
  • консерви, включително домашно приготвени;
  • печива от маслено тесто, сладкарски изделия;
  • пикантни сосове и подправки;
  • тлъсти меса и риба;
  • полуфабрикати и фаст фууд;
  • животински мазнини;
  • туршии и маринати;
  • мазна храна.


Редактор: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съвети