Хранене при трахома
Трахомата е офталмологично заболяване с инфекциозен характер, при което се поразяват очните лигавица и роговица. Възбудители на проблема са хламиди - вътреклетъчни микроскопични паразити.
Полезни хранителни продукти при трахома
- По време на лечение на заболяването е необходимо придържането към хранителен режим, който е в състояние да подобри очната система и да засили имунитета.
- Да се пият сокове от моркови, цвекло, портокалов, от магданоз (последният е добре да се комбинира с някакъв зеленчуков сок или просто да се разреди с пречистена вода).
- Да се ядат кайсии - сушени и пресни.
По-често да се консумират:
- грозде;
- сладки чушки;
- тиква;
- киви;
- семена и ядки;
- тиквички;
- зеле;
- манго;
- папая;
- сушени сини сливи;
- бобови култури;
- спанак;
- царевица;
- праскови;
- яйца;
- боровинки;
- касис;
- ягоди;
- малини;
- нар;
- морска риба;
- хляб от трици и от цели зърна.
За укрепване на очната лигавица е добре да се приемат малки количества натурален шоколад.
Опасни и вредни хранителни продукти при трахома
- мазни, солени и пушени продукти;
- алкохолни и сладки газирани напитки;
- храни съдържащи съставки с Е-обозначения, транс
- мазнини, набухватели, добавки, подсилващи вкуса,
- оцветители;
- сладкарски крем и бутер тесто.
Всички тези продукти, допринасят за увеличаване на отделяната гнойна слуз, нарушават се обменните процеси, образуват се шлаки в организма. Поради тези причини отслабват защитните сили на тялото, заболяванията и възпалителните процеси продължават дълго време и се лекуват по-трудно.
Източник:
edaplus.info
Коментари към Хранене при трахома