Хранене при тератоми
Тератомите са образувания с туморен характер, които се развиват от ембрионалните клетки и може да се състоят от различни тъкани (мускулна, епителна, нервна, костна, съединителна), да съдържат космени фоликули и дори зъби.
Лечението на този здравословен проблем е само оперативно, затова преди и след извършване на хирургическата интервенция е необходимо заболелият да се придържа към определен хранителен режим.
Полезни хранителни продукти при тератоми
- Менюто трябва да бъде богато на белтъчини. Да се консумира бяло месо (пилешко, заешко), морска риба и обезмаслена извара. Може да се пие млечна суроватка.
- От мазнините да се избират само растителни (най-добре слънчогледово олио, зехтин, ленено масло).
- В организма трябва да постъпва и достатъчно количество въглехидрати, които може да се набавят чрез консумация на сурови или леко попарени зеленчуци (и по-специално: цветно зеле, цвекло, броколи, моркови, лук).
- Препоръчваните плодове са: нар, мандарини, портокали, киви, смокини, сушени сини сливи, диня, ябълки (особено печени), облепиха (и сок от нея).
- Подходящи каши: овесена и от елда. Хлябът да бъде пълнозърнест, с трици и да е замесен без мая.
Опасни и вредни храни при тератоми
По време на лечението заболелият да изключи напълно консумацията на:
- пушени продукти;
- колбаси;
- макаронени изделия;
- червено месо;
- яйчен жълтък;
- сирена;
- животински мазнини;
- консерванти и всякакви изкуствени добавки;
- храни, съдържащи дрожди.
Да се ограничи приемът на:
- гъби;
- яйчен белтък;
- ядки;
- пилешки дробчета;
- бобови култури (особено грах, соя, леща, боб).
Източник:
edaplus.info
Снимка: onpape.com
Коментари към Хранене при тератоми