Хранене при стеноза
Стеноза е медицински термин, с който се обозначава патологично свиване/стесняване на всякакви лумени (кухини). Проблемът може да бъде вроден, придобит или комбиниран. Възможна причина за придобитата стеноза са метаболитни нарушения, наличие на възпалителен процес, туморен растеж.
Полезни храни при стеноза
В зависимост от мястото на стесняване се обособяват и различни видове стеноза. При наличие на който и да е от тях е необходимо храната да бъде прясна, здравословна и домашно приготвена. Да се обърне внимание повече на супите и бульоните, на течните каши и натуралните сокове, на плодовете и зеленчуците, зелените растения, на домашните млечни продукти.
В организма трябва да постъпват необходимите количества от всички витамини и минерали, дори при липса на възможност за приемане на храна (в такива случаи веществата се набавят чрез сонда).
Храненето следва да е балансирано и редовно.
Опасни и вредни храни при стеноза:
- продукти със съдържание на добавки с код Е;
- алкохолни напитки;
- прекалено солена, мазна и остра храна.
Изброените групи храни създават благоприятна среда за растеж на ракови клетки, за образуването на тромби, заболявания на сърцето, стомаха, костите.
edaplus.info
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ФАРИНГО * 20 БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ
БИОДЕНТ СПРЕЙ ЗА УСТА С ПРОПОЛИС И НЕВЕН 50 мл
БОНБОНИ С БАЛСАМ ОТ ГРАДИНСКИ ЧАЙ * 170 г SANCT BERNHARD
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- МЕДИКА РУСЕ с уникален метод за разграничаване на фокална от дифузна коронарна болест
- КП № 137 ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ В ОБЛАСТТА НА УШИТЕ, НОСА И ГЪРЛОТО С ГОЛЯМ ОБЕМ И СЛОЖНОСТ
- Стент
- Ангиопластика
- Ратания
- На какво може да е признак сухотата в устната кухина?
- Смяна на аортната клапа - защо е важно да се избере точният момент
Коментари към Хранене при стеноза