Хранене при стеноза
Стеноза е медицински термин, с който се обозначава патологично свиване/стесняване на всякакви лумени (кухини). Проблемът може да бъде вроден, придобит или комбиниран. Възможна причина за придобитата стеноза са метаболитни нарушения, наличие на възпалителен процес, туморен растеж.
Полезни храни при стеноза
В зависимост от мястото на стесняване се обособяват и различни видове стеноза. При наличие на който и да е от тях е необходимо храната да бъде прясна, здравословна и домашно приготвена. Да се обърне внимание повече на супите и бульоните, на течните каши и натуралните сокове, на плодовете и зеленчуците, зелените растения, на домашните млечни продукти.
В организма трябва да постъпват необходимите количества от всички витамини и минерали, дори при липса на възможност за приемане на храна (в такива случаи веществата се набавят чрез сонда).
Храненето следва да е балансирано и редовно.
Опасни и вредни храни при стеноза:
- продукти със съдържание на добавки с код Е;
- алкохолни напитки;
- прекалено солена, мазна и остра храна.
Изброените групи храни създават благоприятна среда за растеж на ракови клетки, за образуването на тромби, заболявания на сърцето, стомаха, костите.
edaplus.info
Коментари към Хранене при стеноза