Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Хранене при синини

Хранене при синини

Хранене при синини - изображение

Синините представляват затворено увреждане на тъканите, при което няма видимо нарушение на кожата. Обикновено са следствие от удари и падания, това е локална реакция на травматичен агент.

Засегнатите тъкани променят цвета си, на мястото се появяват оток, кръвоизливи, може да има и разкъсвания на мускулните влакна.

Насиняванията могат да бъдат придружени от ожулвания, фрактури, изкълчвания.


Полезни храни

При наличие на синини се препоръчва балансирано хранене, за да може организмът да се възстанови след травмата колкото може по-бързо. За да се ускори премахването на отока и хематома, е необходим прием на достатъчно количество микроелементи, фолиева киселина и витамини от групи В, К, С, А. За набавянето на тези вещества в менюто на пострадалия трябва да се включат следните хранителни продукти:

  • речна риба;
  • птиче месо;
  • свински или говежди черен дроб;
  • зърнени храни;
  • повече плодове и зеленчуци;
  • обезмаслени киселомлечни продукти;
  • зеленолистни зеленчуци и зелени подправки.

 

Вредни храни

За да не се допусне следващо развитие на посттравматичен оток и хематом, е необходимо да се намали до минимум употребата на продукти, съдържащи витамин Е. Такива са:

  • джинджифил;
  • шипки;
  • бадеми;
  • слънчогледови семена;
  • сушени сини сливи;
  • киселец;
  • чесън.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Снимка: sportobzor.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпортЛюбопитноБотаника