Хранене при свински грип (Калифорнийски)
Калифорнийският грип, познат и под наименованието "свински грип", е вирусно заболяване, което засяга както хората, така и животните. Определя се с вирусните щамове А/Н1N1-N2, А/Н2N3 и А/Н3N1-N2.
Симптомите
Симптоматиката е подобна на тази, характерна за обикновен грип:
- втрисане;
- загуба на апетит;
- болезнено и възпалено гърло;
- сънливост;
- повишена телесна температура;
- главоболие;
- кашлица;
- хрема;
- диария;
- рефлекс за повръщане;
- дихателна недостатъчност;
- задух;
- задъхване;
- храчки;
- болки в гърдите (в областта на белите дробове);
- силно поразяване на белите дробове, бронхите и алвеолите.
Начин за предаване на вируса:
- по въздушно-капков път;
- при контакт със заразени хора или животни.
Полезни храни при Калифорнийски грип
За да се справи по-бързо тялото с болестта, е необходимо да го подсилите имунитета, приемайки с храната повече витамини и минерали.
Да се консумират:
- месни ястия и морски продукти, също ядки (в тях има цинк, който помага на организма да се бори с вируса): говеждо, заешко, пилешко (особено бульон), морско зеле, скариди, омари, калмари, стриди, бадеми, фъстъци;
- подправки: чесън, хрян, лук, пипер (червен и черен), горчица, джинджифил, кориандър, канела - засилват потната секреция, което е полезно при повишена телесна температура, стесняват кръвоносните съдове, а това действа благоприятно при затруднено дишане;
- повече плодове и зеленчуци (особено такива със съдържание на фолиева киселина, бета каротин и магнезий):
- зеленчуци: аспержи, лук, спанак, цвекло, всички видове зеле, тиква, моркови, домати (последните са плодов зеленчук);
- плодове: пъпеши, праскови, манго, грейпфрут, кайсии.
- продукти, богати на витамин С (киви, лимони, портокали, мандарини, нар, сладки чушки, папая, боровинки, ягоди, къпини);
- храни, съдържащи витамин Е и Омега-3 мастни киселини: бадеми и лешници, омари, семена (слънчогледови), масла (царевично олио, фъстъчено и шафраново масла), сьомга;
- плодове и ягодоплодни, които имат в състава си големи количества флаваноиди: грозде (силен антиоксидант е), вишни, боровинки, малини (под формата на сладка и сиропи).
- мариновани кисели ябълки, саламура/сок от кисели зеленчуци и плодове, саламурено сирене (соленото убива микробите).
Опасни и вредни храни при свински грип
Неподходящите за консумация продукти се обособяват в няколко групи:
- сладкарски изделия, прекалено сладките сладка, мармалади и конфитюри, сладки печива, ръжен и прясно изпечен хляб;
- кофеин - съдържа се в алкохолните напитки, силния чай, кафето;
- тлъсти меса (свинско, овче, патешко, гъше), колбаси, кренвирши, бекон, шунка.
Първата група храни е вредна за организма, поради високото съдържание на захар, която понижава активността на дейността на левкоцитите (последните се борят с вирусите).
Втората група води до обезводняване на тялото, което се дължи на засиленото секретиране на потните жлези.
Третата група включва храни, които не са полезни, защото се преработват трудно от организма. Консумирайки ги, заставяме тялото да изразходва енергия за преработката им, вместо да насочи силите си към оздравяване. Затова ястията трябва да бъдат леки, но засищащи.
Пилешкият бульон е идеално средство за борба със заболяването.
Важно уточнение!
Свинският грип не се предава чрез консумация на свинско месо, ако то е правилно термично обработено.
edaplus.info
Снимки: likar.info
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Свински грип 2009 г. - първата година в битка с вируса
- Д-р Ангел Кунчев - Грипната епидемия (свински грип) ще обхване още области през 2011 г.
- Нов агресивен щам на свински грип Sw/1204 прониква през носа, алармират биолози
- Регистрираха първите случаи на свински грип за този сезон у нас
- Епидемията от свински грип в България през 2011 г.
- Свинският грип е убийствен за децата
- Кои са най-честите причинители на грип?
- "Тамифлу", ползвано в Англия през 2009 година
- Епидемия от грип, COVID-19 и респираторни синцитиални вируси застрашава Европа през зимата на 2024-а
Коментари към Хранене при свински грип (Калифорнийски)